Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

GrWheat: Συνδέοντας τη γεωργική παραγωγή με τη βιομηχανία τροφίμων
[Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023]


 

Το έργο «Αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών σίτου για την παραγωγή νέων προϊόντων άλεσης με υψηλή διατροφική αξία», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Β’ Κύκλος (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συντονίζει το ΕΚΕΤΑ, ολοκληρώνεται και διοργανώνει την τελική ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

 

Το έργο GrWheat αποσκοπεί στη σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών εξειδικευμένων προϊόντων άλεσης, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τη Χώρα μας ποικιλίες σίτου, που θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμογή στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του έργου μελετήθηκαν 69 ποικιλίες σίτου, από τις οποίες 15 ήταν επιλεγμένες ελληνικές ποικιλίες και 54 εμπορικές, σε σχέση με:

-        την αποτίμηση του γενετικού δυναμικού των ποικιλιών, ώστε να αξιοποιηθούν προγράμματα γενετικής βελτίωση,

-        την αξιολόγηση των περιοχών καλλιέργειας των ποικιλιών σε σχέση με την παραγωγικότητα, ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικές συνθήκες,

-        την αξιολόγηση της διατροφικής αξίας της κάθε ποικιλίας.

Με βάση την παραπάνω αξιολόγηση, οι ποικιλίες ταξινομήθηκαν και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν επιλεγμένα μείγματα αλεύρων με συγκεκριμένα διατροφικά και εμπορικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις ανάγκες της αλευροβιομηχανίας της Χώρας.

Στο έργο εκτός από το ΕΚΕΤΑ, συμμετέχουν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής ΑΕ και ο Μιλτιάδης Χαρένης.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το έργο: https://grwheat.gr/?p=1677