Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑΠρογράμματαFIDIBE

Νέα - last updated 10/2011



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Έκτης περιόδου (09/2011 – 02/2012)

Ενημερωτική ημερίδα «Πρωτοβουλίες στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας»  

Στο πλαίσιο του έργου FIDIBE οργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβουλίες στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επιχειρήσεις, εκπρόσωποι της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών και περιφερειακών φορέων διαμόρφωσης πολιτικών καινοτομίας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της (υποδομές – υπηρεσίες – ανθρώπινο κεφάλαιο).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δράσεις και εργαλεία ενίσχυσης της καινοτομίας που έχει αναπτύξει τόσο το ΕΚΕΤΑ όσο και άλλοι φορείς της Κ. Μακεδονίας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου FIDIBE, καλές πρακτικές για την ανάπτυξη ερευνητικών εργαστηρίων και τον μετασχηματισμό ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα, καθώς επίσης και επιτυχημένες περιπτώσεις συνεργασίας ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η φιλοσοφία του «Ζωντανού Εργαστηρίου» (Living Lab) και η πιλοτική εφαρμογή του «Green Building Living Lab» στην Κεντρική Μακεδονία. Ακόμη συζητήθηκε η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε σχέση με τις ανάγκες των ΜμΕ.  

Πέρα από τον ενημερωτικό χαρακτήρα η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να ενισχυθεί το περιβάλλον συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην παρούσα περίοδο ύφεσης.  

6η Συνάντηση Περιφερειακού Δικτύου FIDIBE (Regional Network Meetings)

Όπως και οι προηγούμενες συναντήσεις, η 6η συνάντηση του Περιφερειακού Δικτύου του έργου FIDIBE (6/10/2011) έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν έργα και πρωτοβουλίες τους που εστιάζουν στην ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, στην Ελλάδα αλλά και στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.

Στο πνεύμα αυτό, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για την Οργανωσιακή καινοτομία & ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου στην οποία συμμετείχε το ΕΒΕΘ - έργο MED WIDE, αλλά και δράσεις για την επαναχρηματοδότηση Θερμοκοιτίδων που παρουσιάστηκαν από εκπρόσωπο του Thermi link.

7η Συνάντηση Περιφερειακού Δικτύου FIDIBE (Regional Network Meetings)

 Με στόχο την εισήγηση νέων αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η ομάδα Καινοτομίας και Ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ συντόνισε κατά τη διάρκεια της 7ης συνάντησης του Δικτύου (10/11/2011), την εφαρμογή της τεχνικής «Σαφάρι Δημιουργικότητας» στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκαν συγκεκριμένες συνέργιες και ιδέες  για μελλοντική συντεταγμένη συνεργασία όλων των φορέων του συστήματος καινοτομίας της Κ. Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, καθώς η συνάντηση αυτή ήταν η τελευταία που οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου FIDIBE, και υπό το πνεύμα απολογισμού, η ομάδα έργου έθεσε στην κρίση των μελών του δικτύου την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων εφαρμόζοντας την τεχνική δημιουργικότητας «Six Thinking Huts». Τα μέλη του δικτύου κατέγραψαν τα δεδομένα, αναγνώρισαν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και διατύπωσαν δημιουργικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα των «Regional Network Meetings» και την βελτίωση της επενέργειάς τους στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας.

Τέλος, τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με την Αποτελεσματικότητα των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων Ε&ΤΑ να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσίασε η εταιρία Q-PLAN Βορείου Ελλάδος (ευρωπαϊκό έργο MaPEeR SME).

 

Τελικό συνέδριο FIDIBE 

Tο Τελικό Συνέδριο του έργου FIDIBE πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την 1η Δεκεμβρίου 2011 στο Szekesfehervar της Ουγγαρίας. Στόχος του ήταν να αναδείξει την προστιθέμενη αξία της διαπεριφερειακής συνεργασίας για την ανάπτυξη δομών ενίσχυσης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκτός από την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου, το συνέδριο εστίασε στη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας αποτελώντας βήμα συζήτησης για τις προοπτικές των Ευρωπαϊκών Διακρατικών Προγραμμάτων συνεργασίας. Επίσης στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και οι Κοινότητες γνώσης και Καινοτομίας (Knowledge and Innovation Communities KICs) μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology) για την ανάπτυξη και  κεφαλαιοποίηση της ικανότητας και δυνατότητας καινοτομίας των δημιουργών της από τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας, των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, στην Ε.Ε. αλλά και πέρα από αυτήν. 

Στις παράλληλες εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα κι άλλων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας στην Ν.Α. και στην Κεντρική Ευρώπη (SEE and CE Transnational Cooperation Programmes) και που είχαν στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, δρομολογήθηκε η δημιουργία της Ένωσης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων στη ΝΑ Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή των εταίρων του έργου FIDIBE στοχεύει στη δημιουργία ενός ανοιχτού δικτύου συνεργασίας για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την διαβούλευση νέων εισηγήσεων και πολιτικών σε σχέση με την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων καθώς επίσης και το σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων για την περεταίρω ενίσχυση της καινοτομίας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ε.Ε., επενδυτικοί φορείς, φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι περιφερειακών και άλλων αρχών, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα κλπ. από όλες τις συμμετέχουσες περιφέρειες (Veneto, Basilicata, Central Macedonia, Slovenia, Slovakia, Harghita, Central Transdanubian, West Transdanubian, Croatia).

 Η ομάδα έργου του ΕΚΕΤΑ συμμετείχε στο συνέδριο συνοδευόμενη από εκπροσώπους συνδέσμων επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, θερμοκοιτίδων, κ.ά. της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με δομές και πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πέμπτης περιόδου (03/2011 – 09/2011)

Μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων στη ΝΑ Ευρώπη

Με βασικό εργαλείο τον Οδηγό Ανάπτυξης & Βελτίωσης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο οποίος περιέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη φάση σχεδίασης, ανάπτυξης, λειτουργίας και αξιολόγησής ενός Καινοτόμου Επιχειρηματικού Πάρκου, οι εταίροι του έργου βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών βιωσιμότητας για την ανάπτυξη νέων ή την βελτίωση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων και παρόμοιων δομών στις περιφέρειές τους.

Η ομάδα Καινοτομίας και Ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ έχοντας αναλύσει την παρούσα κατάσταση όσον αφορά στην ύπαρξη και αποτελεσματική λειτουργία δομών στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με γνώμονα την συμβολή του ΕΚΕΤΑ στο περιφερειακό σύστημα καινοτομίας, έκρινε σκόπιμο να εστιάσει στη βελτίωση της εξωστρέφειας και στην ενίσχυση των υπηρεσιών διασύνδεσής του με την επιχειρηματική κοινότητα.

5η συνάντηση Περιφερειακού Δικτύου FIDIBE (Regional Network Meetings)

 Η 5η συνάντηση του Περιφερειακού Δικτύου του έργου FIDIBE (5th Regional Network Meeting) πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2011. Καθώς στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η αξιοποίηση συνεργιών με παρόμοιες πρωτοβουλίες, η συνάντηση συνδυάστηκε με τη διενέργεια σεμιναρίου Τεχνικών Δημιουργικότητας σε επιχειρήσεις και φορείς, που αποτελούν τον πυρήνα του έργου «CreaMED Alliance» στο οποίο επίσης συμμετέχει η μονάδα Καινοτομίας και Ανάπτυξης του ΕΚΕΤΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 άτομα, εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων διαμόρφωσης πολιτικής για την καινοτομία στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του ΣΒΒΕ, του ΑΠΘ, του ΣΕΠΒΕ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, της θερμοκοιτίδας «Thermi», της Ανατολικής Αναπτυξιακής, του ΚΕΠΑ, και του SEERC.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:

  • στις δράσεις βελτίωσης της εξωστρέφειας που έχει αναλάβει το ΕΚΕΤΑ (παρουσίαση νέου Γραφείου Διαμεσολάβησης)
  • στην παρουσίαση καλών πρακτικών σχετικά με την εφαρμογή τεχνικών δημιουργικότητας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικής κοινότητας 
  • σε άλλες δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, όπως η δράση “Open Coffee Thessaloniki” που προωθεί καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές σε τοπικό επίπεδο.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τέταρτης Περιόδου (09/2011 – 02/2011)

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου του έργου FIDIBE, τελειοποιήθηκε ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα-παραδοτέα του έργου,ο Οδηγός-Εγχειρίδιο για την Ανάπτυξη/ Βελτίωση καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων. Αυτή τη στιγμή ο Οδηγός- Εγχειρίδιο για την Ανάπτυξη/ Βελτίωση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τελειοποιηθεί και βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου για κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να τον επισκεφτεί.

Τέλος, κατά την περίοδο αυτή ο Οδηγός-εγχειρίδιο μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες των εταίρων (Ελληνικά, Σλοβένικα, Σλοβάκικα, Ρουμάνικα, Ιταλικά, Ουγγρικά και Κροατικά) και βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου. Τέλος, υλοποιήθηκε και η ηλεκτρονική μορφή του οδηγού (CD) η οποία περιέχει τον οδηγό σε όλες τις γλώσσες των εταίρων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, τις δράσεις και τα παραδοτέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου FIDIBE www.fidibe.com.

Διεθνές Σεμινάριο στη Βουδαπέστη

Το Διεθνές Σεμινάριο (24 Φεβρουαρίου 2011) διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη, με στόχο την παρουσίαση καλών πρακτικών καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων στην Ευρώπη και των αντίστοιχων πολιτικών στήριξης και ανάπτυξής τους, αλλά και άλλων σχετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του συστήματος καινοτομίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από 120 εκπρόσωποι φορέων υποστήριξης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από διάφορες χώρες της Ευρώπης καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι Alain Liberos - EU Commission, DG Enterprise and Industry και Stephen Halligan - SEE JTS Project Manager παρουσιάζοντας τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης καινοτομίας.

Το ΕΚΕΤΑ συμμετείχε ενεργά, με την ομάδα έργου να συνοδεύεται στη Βουδαπέστη από εκπροσώπους σημαντικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ανταλλάξουν και να συνεισφέρουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με δομές και πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Κος. Αθανάσιος Τσαυτάρης - Καθηγητής ΑΠΘ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας/ΕΚΕΤΑ με ομιλία του για την πρωτοβουλία συστάδας επιχειρήσεων (cluster) βιο-αγροδιατροφής στην Ελλάδα, η κα. Έφη Στάϊου - Διευθύντρια Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κος Σπύρος Ιγνατιάδης - Διευθυντής Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και ο καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης - Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστοχώρο του www.fidibe.eu.

Συναντήσεις εταίρων

Οι εταίροι του έργου, κατά την τέταρτη περίοδο του έργου FIDIBE συναντήθηκαν στη Βενετία της Ιταλίας (Νοέμβριος 2011), όπου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη (study visit) στο Τεχνολογικό Πάρκο του VEGA (www.vegapark.it) καθώς και διήμερο σεμινάριο (Training Seminar) για την εκπαίδευση των εταίρων στα θέματα που πραγματεύεται ο οδηγός. Ένας από τους εισηγητές του σεμιναρίου που προτάθηκε από την ομάδα του ΕΚΕΤΑ ήταν και ο Δρ. Αχιλλέας Τσάμης, ο οποίος μίλησε για θέματα αξιολόγησης των καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων. Τέλος, έγινε μονοήμερη συνάντηση όπου συζητήθηκαν τα επόμενα παραδοτέα και βήματα του έργου. Βασικό θέμα της συζήτησης υπήρξε η οργάνωση του Διεθνούς Σεμιναρίου (International Seminar) για την προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και η μεθοδολογία ανάπτυξης της Μελέτης Βιωσιμότητας για την ανάπτυξη νέου ή βελτίωση υφιστάμενου καινοτόμου επιχειρηματικού πάρκου.

Η έκτη συνάντηση των εταίρων έγινε στη Βουδαπέστη το Φεβρουάριο 2011, όπου πραγματοποιήθηκε και το Διεθνές Σεμινάριο με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες και νέα για την τέταρτη περίοδο του έργου FIDIBE μπορείτε να βρείτε 4ο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο "FIDIBE Newsletter No4" - αναρτημένο στην ενότητα σχετικά αρχεία - καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του έργου FIDIBE www.fidibe.com.

 

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τρίτης Περιόδου (03/2010 – 08/2010)

Κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του έργου FIDIBE, αναπτύχθηκε ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα-παραδοτέα του έργου, ο Οδηγός-Εγχειρίδιο ανάπτυξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων (ανάπτυξη νέων ή/και βελτίωση λειτουργίας υφιστάμενων δομών)  στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ανάπτυξη του Οδηγού

  1. Αρχικά αναπτύχθηκε μεθοδολογία από τις εταιρείες-εξωτερικούς συνεργάτες ÖIR Tanácsadó Kft και Regional Consulting ZT GmbH σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου, με τίτλο «Μεθοδολογία, Δομή και Περιεχόμενο του Οδηγού για την Ανάπτυξη/ Βελτίωση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων»
  2. Συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη του Οδηγού αποτέλεσε επίσης το σύνολο των καλών πρακτικών καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων που εντοπίστηκαν σε κάθε περιφέρεια-χώρα που συμμετέχει στην κοινοπραξία, οι οποίες καταγράφηκαν από τους αντίστοιχους εταίρους υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΚΕΤΑ, εταίρου υπεύθυνου του αντίστοιχου πακέτου εργασίας. Ακόμη, καταρτίστηκαν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εταίροι δίνοντας όπου κρινόταν απαραίτητο, περαιτέρω πληροφορίες.
  3. Τέλος η ανάπτυξη και τελειοποίηση του οδηγού ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης όλων των εταίρων, οι οποίοι ανέπτυξαν γόνιμο διάλογο και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες κατά τη διάρκεια υλοποίησης του παραδοτέου με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Περιεχόμενα του Οδηγού

Ο οδηγός περιέχει βασικές πληροφορίες για:

  • τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (επιλογή τύπου Καινοτόμου επιχειρηματικού Πάρκου, επιλογή τοποθεσίας για εγκατάσταση, επιλογή και εύρεση πηγών χρηματοδότησης, κ.ά.),
  • τη φάση ανάπτυξης (αποστολή-όραμα, φυσικό περιβάλλον και προαπαιτούμενα, νομικό και οργανωσιακό περιβάλλον, προσφερόμενες υπηρεσίες, χρηματοοικονομικό σχέδιο και σχέδιο προώθησης, κ.ά.),
  • τη φάση λειτουργίας (διοίκηση, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, κ.ά.) καθώς και
  • την αξιολόγηση της λειτουργίας κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός Καινοτόμου Επιχειρηματικού Πάρκου.

Όλες αυτές οι θεματικές ενότητες εκτός από το θεωρητικό – γνωστικό μέρος, εμπλουτίζονται από πρακτικά παραδείγματα, δηλαδή τις καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο καθώς και από άλλα χρήσιμα εργαλεία και πηγές για περαιτέρω ανάγνωση.

Ο Οδηγός-εγχειρίδιο θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των εταίρων (Ελληνικά, Σλοβένικα, Σλοβάκικα, Ρουμάνικα, Ιταλικά, Ουγγρικά και Κροατικά) και σύντομα θα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου. Κατά την τέταρτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική έκδοσή του (CD), η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, τις δράσεις και τα παραδοτέα μπορείτε να βρείτε στο 3ο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο "FIDIBE Newsletter No3" - αναρτημένο στην ενότητα σχετικά αρχεία - καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του έργου FIDIBE www.fidibe.com.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ εταίρων

Η τέταρτη συνάντηση των εταίρων του έργου πραγματοποιήθηκε στη Gyor της Ουγγαρίας στις 12-13 Μαΐου 2010. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η προετοιμασία του Οδηγού  - εγχειριδίου για την Ανάπτυξη/ βελτίωση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων και η πρώτη φάση ανάπτυξής του.

Η κοινοπραξία συναντήθηκε ξανά στο Zadar της Κροατίας τον Ιούλιο του 2010. Μετά από διάστημα 2 μηνών διαβούλευσης, αξιολόγησης της πρώτης έκδοσης και ανατροφοδότησης, σε αυτήν την πέμπτη συνάντηση οριστικοποιήθηκε η τελική μορφή-έκδοση του Οδηγού λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχόλια, και την επιπλέον πληροφορία για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.