Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑΠρογράμματαΠεριφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας - ΠΠΚΚΜΦορείς υλοποίησης της τεχνολογικής πλατφόρμας Λογισμικού Γνώσης και Τεχνολογιών Λογισμικού (ΛΓΤΛ)Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης–ΕΚΕΤΑ

Ινστιτούτο Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών (ΙΒΒΕ)


Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών (ΙΒΒΕ) τέλος είναι ένα νέο υπο ίδρυση ινστιτούτο του ΕΚΕΤΑ, όπου στόχος είναι η ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας βασισμένης σε πολυτομεακές προσεγγίσεις και η αμφίδρομη συνέργια μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων και θεματικών περιοχών (π.χ. βιοϊατρικής πληροφορικής, βιοϊατρικής μηχανικής, μοριακής ιατρικής και φαρμακογενετικής).

Η κύρια ερευνητική κατεύθυνση της βιοϊατρικής πληροφορικής αφορά την κάθετη ολοκλήρωση της πληροφορίας από το μοριακό επίπεδο μέχρι το επίπεδο της καταγραφής φαινοτυπικών πληροφοριών και παραμέτρων μέσα από τη χρήση μίκρο και νάνο συσκευών όπως και καινοτόμων συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής. Για να επιτευχθεί η κάθετη ολοκλήρωση της πληροφορίας χρειάζεται η συνέργια πολλών υποπεριοχών όπως της βιοπληροφορικής, της ψηφιακής πλατφόρμας για την επικοινωνία, της διαχείρισης, επεξεργασίας και προτυποποίησης της ιατρικής πληροφορίας και τέλος των συστημάτων αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιβάλλον της τεχνολογίας.

Έτσι λοιπόν οι επιμέρους θεματικές υποπεριοχές της Βιοϊατρικής Πληροφορικής του ΙΒΒΕ είναι οι ακόλουθες:

  • Βιοπληροφορική: Συλλογή ανάλυση, διαχείριση και χρήση βιολογικών δεδομένων για την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Δομική βιοπληροφορική: Ανάπτυξη πρωτότυπων τεχνικών προσδιορισμού μακρομοριακών δομών με βάση περίθλαση ακτίνων Χ, φασματοσκοπία NMR, και ηλεκτρονική μικροσκοπία, με την ανάπτυξη πρωτότυπων αλγορίθμων για τη θεωρητική πρόβλεψη πρωτεϊνικών δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό φαρμάκων με την χρήση αλγορίθμων συνδυαστικής βελτιστοποίησης.
  2. Μοντελοποίηση και σχεδιασμός μεταβολικών και διαβιβαστικών βιολογικών δικτυωμάτων,
  3. Διαχείριση μοριακών, γονιδιακών και πρωτεϊνικών δεδομένων
  4. Προσομοιώσεις σε κυτταρικό επίπεδο
  • Ψηφιακή πλατφόρμα υγείας-Τηλεϊατρική: Ανάπτυξη μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου των υπηρεσιών υγείας που προκύπτουν τόσο σε εθνικό, περιφερειακό επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα στο χώρο της Πληροφορικής της υγείας.
  • Διαχείριση, προτυποποίηση και επεξεργασία Ιατρικής Πληροφορίας: Ανάπτυξη της γνώσης και γενικότερα της σημασιολογικής μοντελοποίησης και κατ' επέκταση βελτίωση των παρεμβάσεων και των τεχνικών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.