Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Βραβείο καλύτερης εργασίας για το ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ στο συνέδριο IEEE International Symposium on Multimedia (ISM) 2022
[Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022]


Η βραβευμένη ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ: Νικόλαος Γκαλελής, Μετα-διδακτορικός ερευνητής. Μαριάνο Ντρούγκας, Βοηθός έρευνας. Βασίλειος Μεζάρης, Διευθυντής Ερευνών

 

 

 

Η εργασία των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Μαριάνο Ντρούγκας, Νικόλαου Γκαλελή και Βασίλειου Μεζάρη, με τίτλο “TAME: Attention Mechanism Based Feature Fusion for Generating Explanation Maps of Convolutional Neural Networks”, έλαβε το βραβείο καλύτερης εργασίας (Best Paper Award) του συνεδρίου IEEE International Symposium on Multimedia (ISM 2022).

Η βραβευμένη εργασία συνεισφέρει στο πεδίο της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης, προτείνοντας μια νέα μέθοδο για την εξήγηση των αποτελεσμάτων ταξινομητών εικόνων που βασίζονται σε συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα. Η προτεινόμενη μέθοδος ΤΑΜΕ συνδυάζει πίνακες χαρακτηριστικών (feature maps) από πολλαπλά επίπεδα του νευρωνικού δικτύου, εισάγοντας για το σκοπό αυτό έναν μηχανισμό προσοχής (attention mechanism) που τους μετασχηματίζει σε μια μάσκα εξήγησης (explanation map). Μετά την εκπαίδευση του μηχανισμού προσοχής, οι μάσκες εξήγησης παράγονται πολύ αποτελεσματικά, καθώς απαιτείται για αυτό ένα μόνο πέρασμα της εικόνας εισόδου από το νευρωνικό δίκτυο.

Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 με τίτλο CRiTERIA (Αριθμός συμβολαίου H2020-101021866). Το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο CRiTERIA, που στόχο έχει να αναπτύξει νέες, ολοκληρωμένες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μεθοδολογίες ανάλυσης κινδύνου για την προστασία συνόρων, με την ανάπτυξη μεθόδων εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης.