Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Δύο εργαστήρια του ΕΚΕΤΑ καταλαμβάνουν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα, σε διαγωνισμό του ΝΑΤΟ
[Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021]


Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

 

Τα εργαστήρια Οπτικής Αναλυτικής, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Οπτικής Υπολογιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, κατέλαβαν την 1η και 3η θέση αντίστοιχα, στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge), στα πλαίσια του Διεθνούς Συνέδριου πάνω στα στρατιωτικά συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021).

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ (ΝATO Communications and Information Agency). Από τους διαγωνιζόμενους ζητήθηκε να καταγράψουν, να κατηγοριοποιήσουν και να ταυτοποιήσουν τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (drones), καθώς αυτά πετούσαν σε μία καθορισμένη περιοχή,  βάσει δεδομένων, προερχόμενων από τους διαθέσιμους αισθητήρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα drones έπρεπε να παρακολουθηθούν, ώστε να φανεί η θέση και η ταχύτητά τους, να κατηγοριοποιηθούν προκειμένου να καταδειχθεί η ύπαρξη τους και να ταυτοποιηθούν έτσι ώστε να καταδειχθεί ο τύπος του εκάστοτε μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος. 

Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας αποτελούμενη από τους Δημήτριο Τσικτσίρη, Θεοκτίστη Μαρινοπούλου, Ευτυχία Μακρή, Νικόλαο Σακελλαρίου, Ελένη Διαμαντίδου, Αναστάσιο Βαφειάδη, Ηλία Καλαμαρά, Αντώνιο Λάλα, Κωνσταντίνο Βότη, Δημήτριο Τζοβάρα απέσπασε την πρώτη διάκριση, επιτυγχάνοντας να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης για την ταυτόχρονη επίλυση του τριπλού προβλήματος της παρακολούθησης-κατηγοριοποίησης-ταυτοποίησης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων με αυξημένη ακρίβεια σε σύγκριση με τις μεμονωμένες προσεγγίσεις, καθώς και την καλύτερη βαθμολογία σε επίπεδο παρακολούθησης, αλλά και συνολικής λύσης, παρέχοντας τη δυνατότητα εύκολης επέκτασης.

Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Οπτικής Υπολογιστικής αποτελούμενη από τους Πασχαλίνα Μεδεντζίδου, Αναστάσιο Δήμου και Δημήτριο Ζαρπαλά απέσπασε την τρίτη θέση, επιτυγχάνοντας να λύσει το πρόβλημα παρακολούθησης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, χρησιμοποιώντας μια προσαρμοσμένη μετρική υπολογισμού κόστους συσχέτισης δεδομένων και υπολογίζοντας σε κάθε χρονική στιγμή μια βέλτιστη ανάθεση. Με μια αποτελεσματική διαχείριση της διάρκειας ζωής της τροχιάς των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων η ομάδα κατάφερε να τα παρακολουθήσει σε μια σειρά σεναρίων πτήσης με αυξανόμενη δυσκολία σε πραγματικό χρόνο.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση του Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ: https://www.ncia.nato.int/about-us/newsroom/agency-announces-winners-of-drone-data-challenge.html