Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Βράβευση δύο ερευνητικών ομάδων του ΕΚΕΤΑ με το πρώτο και δεύτερο βραβείο αντίστοιχα στα Innovation for Society Awards 2024
[Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024]


Το πρώτο βραβείο αξίας 20.000 ευρώ απέσπασε το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ. Το βραβείο απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νικόλαος Τζόλλας. 

 

Το δεύτερο βραβείο αξίας 10.000 ευρώ απέσπασε η λύση FOULSTOP του Εργαστηρίου Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών (ΕΜΑΠ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

 

Πραγματοποιήθηκε εχθές με μεγάλη επιτυχία η Τελετή Απονομής Βραβείων του Διαγωνισμού Ανοιχτής Καινοτομίας - “Innovation for Society Awards” (IFS Awards 2024),  μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (One Stop Liaison Office) της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω της ενίσχυσης και προώθησης συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητών για την εύρεση επιχειρηματικών λύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο. Ερευνητικές ομάδες, εταιρίες τεχνοβλαστοί, start- up εταιρίες καθώς και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν προτείνοντας καινοτόμες προσεγγίσεις  σε συγκεκριμένες προκλήσεις (challenges) που έθεσαν οι εταιρίες: ISOMAT, K&N ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, OLYMPIA ELECTRONICS, SIEMENS, Thpa, AKRITAS, ALUMIL, BIOS, DIOPAS και INFOTEAM HELLAS MIKE.

Το πρώτο βραβείο αξίας 20.000 ευρώ απέσπασε το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.  Η λύση RoboProX που προτάθηκε στην πρόκληση της “OLYMPIA ELECTRONICS “Automated assembly components for productivity enhancement”, αφορά σε έναν έξυπνο τρόπο για την αυτοματοποίηση της συναρμολόγησης σε γραμμές παραγωγής, κατά τον οποίο έξυπνα συνεργατικά ρομπότ μπορούν να μαθαίνουν τα καθήκοντά τους παρακολουθώντας βίντεο με επιδείξεις από ανθρώπους.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη γρήγορη (επανα)διαμόρφωση των γραμμών συναρμολόγησης, παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση μεγάλης ποικιλίας προϊόντων χρησιμοποιώντας την ίδια υποδομή, και το κυριότερο δεν απαιτεί την παρουσία ειδικών σε θέματα ρομποτικής για τη δημιουργία της γραμμής παραγωγής, επιτρέποντας στα ρομπότ να μαθαίνουν μέσω ανθρώπινων επιδείξεων.  

Το RoboProX μπορεί να οδηγήσει κατά συνέπεια στη μείωση της φυσικής καταπόνησης των εργαζομένων, καθώς αναθέτοντας τις επαναλαμβανόμενες εργασίες σε ρομπότ, δίνει  τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επικεντρωθούν στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και να αναλάβουν ρόλους επιβλέποντα, οδηγώντας έτσι στην μεταμόρφωση του εργατικού δυναμικού.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους Γεωργία Πελέκα, Γεώργιο Ζαμπόκα, Χαράλαμπο Πολυχρονιάδη, Ιωάννη Μαριόλη, Δημήτριο Γιακουμή και Δημήτριο Τζοβάρα.

Το δεύτερο βραβείο αξίας 10.000 ευρώ απέσπασε η λύση FOULSTOP του Εργαστηρίου Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών (ΕΜΑΠ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Η λύση που προτάθηκε αφορά σε μία οικολογική τεχνολογία για την προστασία των διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας  και την αντικατάσταση του αντιρρυπαντικού βιοκτόνου  με βάση το οξείδιο του χαλκού.

Η βραβευμένη λύση στηρίζεται στην ελεγχόμενη αποδέσμευση ενός συστατικού με  αντιρρυπαντική δράση, που δεν περιέχει χαλκό, από σωματίδια με βάση φυσικά πολυμερή. Τα σωματίδια με το συστατικό  αντιρρυπαντικής δράσης εναποτίθενται επιτυχώς στα δίχτυα με εμβάπτιση των τελευταίων σε οικολογική βαφή που φέρει διασπορά των εν λόγω σωματιδίων.

Η προτεινόμενη τεχνολογία αντιρρυπαντικής επίστρωσης των διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας με τα πολυμερικά σωματίδια, αναμένεται να συμβάλλει στη διατήρηση της καθαρότητας των διχτυών για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη βελτίωση των συνθηκών της εκτροφής των ψαριών, την ασφάλεια των χειριστών των διχτυών, καθώς και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους τους Ευγενία Τσανακτσίδου, Ολυμπία Κοτρώτσιου, Βερονίκη Μπακόλα, Αλέξανδρος Παύλου, Γιάννης Πενλόγλου και `Ολγα Καμμώνα.

Την ίδια στιγμή, τιμητική διάκριση κατά τη διάρκεια της τελετής έλαβαν  oι ομάδες του ΕΚΕΤΑ ATLAS, DARTS, ISO4EVERR και S.L.A.S. (Smart Logistics Appontment SYSTEM).