Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

O Δρ. Δημήτριος Ρακόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως


26.11.2019

 

Ο Δρ. Δημήτριος Ρακόπουλος, Ερευνητής Γ’ Βαθμίδος στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συγκαταλέχθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στον κατάλογο ”Highly Cited Researchers”, ο οποίος συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters (πλέον εκπροσωπούμενου από την Clarivate Analytics) ως ανήκων στο 1% των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές δημοσιεύσεων παγκοσμίως στον επιστημονικό του κλάδο (Engineering) κατά την τελευταία 11ετία  και συνεπακόλουθη ανάδειξη ως ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως (World’s Most Influential Scientific Minds).

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Δημήτριος Ρακόπουλος έχει 75 δημοσιευμένα άρθρα σε Διεθνή αναγνωρισμένα (indexed) επιστημονικά Περιοδικά και 10 σε Διεθνή Συνέδρια με πρακτικά και κρίση στο πλήρες κείμενο, ενώ είναι κριτής (Reviewer) σε πολλά από αυτά. Είναι Μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου (Editorial Board Member) ή  Αναπληρωτής Συντάκτης (Associate Editor) σε 6 Διεθνή διαπιστευμένα επιστημονικά Περιοδικά και Προσκεκλημένος Συντάκτης σε 6 Ειδικές Εκδόσεις (Special Issues). Σύμφωνα με το Scopus, πάνω από 4700 αμιγείς ετερο-αναφορές (χωρίς αυτό-αναφορές κανενός συ-συγγραφέα) και αντίστοιχο H-index=33.

 

Ο κος Δρ. Δημήτριος Ρακόπουλος, Διπλωματούχος (2002) και Διδάκτωρ (2007) Μηχανολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), είναι Ερευνητής Γ’ βαθμίδας (Senior Researcher) στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και εξωτερικός ερευνητικός συνεργάτης (Research Associate) του Εργαστηρίου των Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) του ΕΜΠ, ενώ διαθέτει και πλατιά βιομηχανική εμπειρία στον κλάδο της Ενέργειας σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν: κινητήρες Diesel, Θερμικοί Σταθμοί, σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), Τηλεθέρμανση, καινοτόμα ενεργειακά συστήματα, ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίων, Έξυπνα Κτίρια και Δίκτυα, στοχεύοντας κυρίως στην αύξηση της απόδοσης, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική χρήση ορυκτών, ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων.