Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

LIFE Biomass C+: Μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής και της αξιοποίησης βιοκαυσίμων - τελικό συνέδριο
[ Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022]Με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το κλίμα, το έργο LIFE Biomass C+: Sustainability and energy transition in industries, που συντονίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συνέβαλλε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της παραγωγής και της αξιοποίησης βιοκαυσίμων.

Κατά τη διάρκεια του έργου εφαρμόστηκε η καινοτόμος τεχνολογία των Πράσινων Πλωτών Φίλτρων (Green Floating Filters-GFF) για την καλλιέργεια του φυτού Typha domingensis.  Το φυτό αυτό αφ’ ενός διαθέτει φυτοεξυγιαντικές ιδιότητες, δηλαδή δεσμεύει ρυπαντικό φορτίο από το νερό, και αφετέρου, τα ριζώματά του είναι πλούσια σε λιγνοκυτταρίνη και άμυλο, πολυσακχαρίτες που αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον πειραματικές δοκιμές αξιοποίησης της εναπομένουσας  βιομάζας (βλαστός, φύλλα) για εναλλακτικές χρήσεις, όπως στερεά βιοκαύσιμα (pellet), βιοπλαστικά, ζωοτροφή κ.α.

Ο κύριος ρόλος του ΕΚΕΤΑ στο έργο ήταν η εφαρμογή των Πλωτών Πράσινων Φίλτρων σε επιλεγμένα υδάτινα σώματα για παραγωγή βιομάζας, η διερεύνηση εναλλακτικών χρήσεων της βιομάζα για παραγωγή βιοπλαστικών και στερεών καυσίμων, η ανάπτυξη μοντέλων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής βιοαιθανόλης και για την εφαρμογή του έργου σε μεγάλη κλίμακα, η διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για το χαρακτηρισμός της βιομάζας, και τέλος η εκπόνηση μελετών για την περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση βάσει των αρχών της ανάλυσης κύκλου ζωής.

Κατά τη διάρκεια του τελικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Νικόπολις, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου και θα αναδειχθεί η αξία των βιοκαυσίμων μέσω πληθώρας ομιλιών τόσο από την επιστημονική όσο και από τη βιομηχανική κοινότητα. Επισκεφθείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα του έργου, και εδώ το κανάλι του στο YouTube.

Το LIFE Biomass C+ (LIFE16 CCM/GR/000044) συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος LIFE στην ενότητα που αφορά το Μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής.