Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΚΕΤΑ
[10 Απριλίου 2023]


Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) επισκέφθηκε σήμερα 10 Απριλίου 2023, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και ο Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ  και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού καθώς και για τα οφέλη του ΕΚΕΤΑ στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώθηκε για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχε σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης.

Το πολύ ενδιαφέρον ολοκληρωμένο σύστημα ΙοΤ παρακολούθησης για την Έξυπνη Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μετρήσεων Ενέργειας, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ Pragma IoT, και επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ήταν η επόμενη στάση ανάμεσα στα εκθέματα.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά με την έρευνα του ΙΠΤΗΛ στην ανάλυση σημάτων ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου, η οποία έχει εφαρμογή στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, σε εφαρμογές από τον χώρο των νευροεπιστημών (π.χ. στη διάγνωση της νόσου Alzheimer) καθώς και στο Neuromarketing.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την Πρότυπη Πιλοτική Μονάδα Φωτοκαταλυτικού Αντιδραστήρα Μεμβρανών Συνεχούς Λειτουργίας, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), για την επεξεργασία πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό  την επαναχρησιμοποίηση τους.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ενός συστήματος αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιο – οικονομίας και Αγρο – τεχνολογίας (ΙΒΟ) και δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, ενώ στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μετακινήθηκε με το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ προς το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Έπειτα από την επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών, με προσαρμοζόμενη ταχύτητα αναλόγως της θέσης τους, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε  το ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων  όπου και ενημερώθηκε για τον πραγματικό χρόνο της κίνησης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η ξενάγηση  του Πρωθυπουργού στο ΕΚΕΤΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην  κτιριακή εγκατάσταση Ενεργώ, Υποδομή Έρευνας και Εφαρμογής Βιώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - ΙΣΝ, όπου ενημερώθηκε για τη νέες ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της βιώσιμης βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας καθώς και στη διεπιστημονική περιοχή Περιβάλλοντος – Υγείας των Ινστιτούτων Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).

Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνεχάρη τους εργαζομένους και τη Διοίκηση του ΕΚΕΤΑ για το ερευνητικό τους έργο και τη σημαντική τους δουλειά, υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας και του πραγματικού της αποτυπώματός στη βελτίωση της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή, ενθάρρυνε το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ στην ακόμη δυναμικότερη διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων αλλά και την κατάθεση νέων ιδεών με συνεργάτη την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα και έδωσε έμφαση στην απαραίτητη στροφή σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων δήλωσε: «Σήμερα υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Είδαμε από κοντά ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται εδώ από ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Ενημερωθήκαμε για την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Κέντρου. Για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΕΚΕΤΑ, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα anti-drone και άλλα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί σημαντική και ουσιαστική έρευνα αιχμής και πρωτοπορεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα αντικειμένων. Όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί θα συναντήσει εδώ την Ελλάδα που καινοτομεί, δημιουργεί, εξάγει και παράγει.»

Από την πλευρά του, ο  Διευθυντής ΚΔ και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την παρουσία του, υπογράμμισε: “Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας να υποδεχτούμε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας στα πεδία της έρευνας και της ανάπτυξης και της τεχνολογικής ανάπτυξης ως προϋποθέσεις τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας όσο και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Το ΕΚΕΤΑ θα συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση και δυναμική να μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Κατά την υποδοχή
Ενημέρωση για τον ρομποτικό βοηθό Ozzie
Παρουσίαση του anti-drone συστήματος
Σύστημα μέτρησης ενεργειακής κατανάλωσης του ΕΚΕΤΑ
Παρουσίαση του ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου
Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών για το περιβάλλον
Σύστημα αλληλεπίδρασης ανθρώπου - ρομποτ στη γεωργία
Μετάβαση προς το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ
Καθ' οδον προς το ΕΚΕΤΑ|ΙΜΕΤ
Επίδειξη των ευφυών ηλεκτρικών πατινιών
Στο ΕΚΕΤΑ|ΙΜΕΤ
Ενημέρωση στο ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων
Καθ' οδόν προς την κτιριακή υποδομή Ενεργώ του ΙΣΝ
Επίσκεψη στην κτιριακή Υποδομή "Ενεργώ" του ΙΣΝ