Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Ευρωπαϊκό έργο DataPorts: Μία ψηφιακή πλατφόρμα για τα έξυπνα λιμάνια του μέλλοντος στα Ποσειδώνια 2022
[20 Ιουνίου 2022]


    

 

Από τις 6 – 10 Ιουνίου 2022, η καρδιά της Ναυτιλίας χτύπησε στη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλίας «Ποσειδώνια 2022», που φιλοξένησε περισσότερους από 2900 εκθέτες και υποδέχτηκε περισσότερους 27000 επισκέπτες.

Κατά τη διάρκειά της, το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο DataPorts, στο οποίο συμμετέχει Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, είχε ενεργή παρουσία, ενώ στο εργαστήριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά προτεινόμενες λύσεις για διακυβέρνηση δεδομένων, υπηρεσίες επεξεργασίας, υπολογιστική ανάλυση δεδομένων (analytics) και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς επίσης και δύο περιπτώσεις χρήσης του έργου: «Ελεγμένο Μεικτό Βάρος» (λιμάνι Βαλένθια) και «Παραλαβή Εμπορευματοκιβωτίου» (λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΕΤΑ αποτελούνταν από τον Κωνσταντίνο Βότη, Αλέξανδρο Ζερζελίδη και Βασίλη Σιωπίδη.

Παράλληλα, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμένων, καθώς επίσης και οι αναπτυξιακές τους προοπτικές, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του έργου στην Έκθεση.

Στη συζήτηση, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις δικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον των λιμένων. Ανάμεσά τους ήταν η κα Χριστίνα Γιαλαμά, Διευθύντρια Υπηρεσιών Υποστήριξης και Λύσεων ICT του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Επικεφαλής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Αντώνης Βενιέρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης εν Ελλάδι, και ο κ. Ιωάννης Φεντάνης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής του ΟΛΘ. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα Ειρήνη Ηλιάδη,  Ανώτερη Ειδικός Πωλήσεων ICT του ομίλου ΟΤΕ.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των Ποσειδωνίων η ομάδα του DataPorts φιλοξένησε στο περίπτερό της μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους σχετιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, φοιτητές τμημάτων σχετικών με την ναυτιλία και άλλους ενδιαφερόμενους. Καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης, μέλη του έργου ήταν παρόντα ώστε να παρουσιάσουν το έργο και να παρέχουν πληροφορίες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα DataPorts επικεντρώνεται σε λιμάνια με ήδη υπάρχουσα ψηφιακή υποδομή. Ως εκ τούτου, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η επιτάχυνση της μετάβασης αυτών των συνδεδεμένων και ψηφιακών λιμανιών σε «έξυπνα», «ενσυνείδητα» λιμάνια. Προς αυτό το σκοπό, το έργο θα εκμεταλλευτεί την ψηφιακή υποδομή των λιμανιών, καθώς και την σημαντική ποσότητα διαθέσιμων δεδομένων, και θα παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχει, από τη μία πλευρά, η απαραίτητη εμπιστοσύνη για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εταίρων του λιμενικού οικοσυστήματος, και, από την άλλη, η εξασφάλιση ότι θα τους παρέχονται μια σειρά από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, ως αντιστάθμισμα στα παρεχόμενα δεδομένα.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μία αγορά δεδομένων, στα πλαίσια του έργου, με την συμμετοχή εταιριών του ναυτιλιακού τομέα, ώστε να υλοποιηθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες για μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data solutions), οι οποίες θα συνδυάζουν δεδομένα από διαφορετικούς εταίρους, με έναν σημαντικά ευκολότερο, ταχύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο, χάρη στην χρήση τεχνολογιών αλυσίδας συστοιχιών (blockchain).

Το DataPorts θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός μελλοντικού Χώρου Δεδομένων, αποκλειστικά για χρήση από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, και θα συνεισφέρει στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων.