Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Το ΕΚΕΤΑ επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Sandrine Mouchet
[ Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022]Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κα Sandrine Mouchet, συνοδευόμενη από τον Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας σε θέματα επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας, κ. Philippe Grieu, την Αναπληρώτρια του ακόλουθου κα. Κατερίνα Σπυροπούλου και την Υπεύθυνη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης για την Επιστημονική και Πανεπιστημιακή Συνεργασία  κα. Carole Peretto.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας υποδέχτηκε τους επισκέπτες και ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους των Ινστιτούτων.

Η γαλλική αποστολή ενημερώθηκε αρχικά για την υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται στο Κέντρο, καθώς και τις επιτυχημένες συμπράξεις και τα συμβόλαια με τη διεθνή βιομηχανία. Παράλληλα, αναφέρθηκε ο ρόλος του ΕΚΕΤΑ ως ενός από τους σημαντικότερους εργοδότες εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού στην Ελλάδα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι 18 εταιρείες – τεχνοβλαστοί του ΕΚΕΤΑ, μέσω της εμπορικής αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στον μελλοντικό μετασχηματισμό του ΕΚΕΤΑ σε ένα υπερσύγχρονο  οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας  μέσω της επένδυσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης για την επέκταση των ερευνητικών  υποδομών του και ενίσχυσης του επιστημονικού του εξοπλισμού.

Αμέσως μετά, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δραστηριότητες καθενός από τα Ινστιτούτα. Εκτενής αναφορά έγινε σε σημαντικές υφιστάμενες συνεργασίες με ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις της Γαλλίας αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες νέων συνεργασιών σε πεδία κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, ο σχεδιασμός των συστημάτων μεταφορών υπό το πρίσμα της βιοποικιλότητας, η ψηφιακή υγεία, η ασφάλεια, τα ενσωματωμένα συστήματα επόμενης γενιάς, η τεχνητή νοημοσύνη, η αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, οι τεχνολογίες για την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και η πρόκληση της χρήσης των μεγάλων δεδομένων (Big Data) στον τομέα της υγείας.

Κατόπιν, η γαλλική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε σε μερικές από τις ερευνητικές υποδομές των Ινστιτούτων και ενημερώθηκε από κοντά για τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) όπου οι επισκέπτες αλληλεπίδρασαν με τον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου και το Ζωντανό Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων και Υπηρεσιών του ΙΜΕΤ.

Στο Εργαστήριο Μεγάλου Ύψους του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) η γαλλική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας με τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και τα υλικά που συμβάλλουν σε αυτές τις τεχνολογίες. Ξεναγήθηκε στις πιλοτικές μονάδες του ΙΔΕΠ που είναι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο και δίνουν την δυνατότητα στο ΙΔΕΠ να έχει μακροχρόνιες βιομηχανικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες στον τομέα των διυλιστηρίων και βιοδιυλιστηρίων.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Έξυπνο Σπίτι του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), όπου οι επισκέπτες γνώρισαν το ρομποτ - οικιακό βοηθό, που υποστηρίζει την αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων ανθρώπων, ενώ τους έγινε επίδειξη τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας με τη συνδυαστική χρήση ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (Μικροδίκτυα Νέας Γενιάς), καθώς και καινοτόμες λύσεις για έξυπνη φόρτιση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας.  

 

Κατά την υποδοχή της Sandrine Mouchet
Ενημέρωση για τη δραστηριότητα του ΕΚΕΤΑ
κατά τη διάρκεια της συνάντησης
Η Sandrine Mouchet στον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης στο ΕΚΕΤΑ|ΙΜΕΤ
Στο Ζωντανό Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων και Υπηρεσιών του ΕΚΕΤΑΙΜΕΤ
Ενημέρωση για τις προκλήσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας στο ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ
Επίδειξη τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στο Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑΙΠΤΗΛ
Επίδειξη τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στο Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑΙΠΤΗΛ (2)