Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Μία από τις 22 υποτροφίες ESA για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διασφάλιση Προϊόντων & Ασφάλεια (Product Assurance and Safety - PA&S) για διαστημικές αποστολές σε μεταπτυχιακή υπότροφο του ΙΔΕΠ


 

 

Copyright ESA

Copyright ESA

 

http://www.esa.int/Education/ESA_Academy/Students_discover_value_of_Product_Assurance_and_Safety_for_space_missions

Η Ναούμα Μπιμπίρη, μεταπτυχιακή υπότροφος του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών - ΕΑΝΟΣΥΣ του ΙΔΕΠ, πέτυχε μια σημαντική διάκριση καθώς επιλέχθηκε για μία από τις 22 υποτροφίες ανάμεσα σε αριστούχους φοιτητές από όλα τα κράτη μέλη της ESA, που ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Διασφάλιση Προϊόντων & Ασφάλεια (Product Assurance and Safety - PA&S) της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος – ESA (ESA Academy) και του αντίστοιχου Τμήματος του Οργανισμού (ESA Product Assurance and Safety Department).

Η εκπαίδευση έγινε στο ESA Academy Training and Learning Centre στις εγκαταστάσεις του European Space Security & Education Centre (ESEC) στο Redu του Βελγίου το διάστημα 12-15 Ιουνίου 2017 και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές, νέους επιστήμονες και μηχανικούς, να εμβαθύνουν στον πολύ σημαντικό αυτό τομέα.

Οι επιστήμονες και μηχανικοί του τομέα PA&S της ESA έχουν ένα πολύ κρίσιμο ρόλο και μεγάλη ευθύνη στις διενεργούμενες αποστολές του Οργανισμού καθώς είναι υπεύθυνοι να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιμέρους υλικά,  μηχανικά και ηλεκτρικά τμήματα ή διεργασίες που αποτελούν μέρος διαστημικών οχημάτων ή εκτοξευτών είναι κατάλληλα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την επιτυχή εξέλιξη, διάρκεια και ολοκλήρωση κάθε αποστολής. Η ειδικότητα αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημών και γνώσης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας από τους εκπαιδευτές του προγράμματος “It’s not rocket science, but it makes rockets fly!”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PA&S της ESA είναι σχεδιασμένο ώστε να ετοιμάσει και να προσελκύσει την επόμενη γενιά των ειδικών που θα καλύψουν αυτές τις ζωτικής σημασίας θέσεις στον Οργανισμό.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 22 φοιτητές σε επίπεδο Master και PhD από 11 κράτη μέλη της ESA. Η Ναούμα Μπιμπίρη που επιλέχθηκε και ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ESEC είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στον τομέα της Χημείας Υλικών του ίδιου Τμήματος. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου ΑΝΟΣΥΣ όπου ως μεταπτυχιακή υπότροφος συμμετέχει στην έρευνα που γίνεται στις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και ηλεκτρόλυσης υψηλής θερμοκρασίας (Solid Oxide Cells).