Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κέρδισε δύο από τα συνολικά τέσσερα βραβεία για το καλύτερο εξώφυλλο του επιστημονικού περιοδικού Energies MDPI για τις χρονιές 2021 και 2022.
Τα εξώφυλλα προέρχονται από σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό, που έγιναν στα πλαίσια δύο ερευνητικών έργων του ΕΚΕΤΑ, TIGON και RENAISSANCE.
Πιο συγκεκριμένα, βραβείο για το 2021 κέρδισε το εξώφυλλο του Volume 14, Issue 18 που προέρχεται από τη δημοσίευση με τίτλο «State of the Art of Low and Medium Voltage Direct Current (DC) Microgrids» με πρώτο συγγραφέα την κα. Μαρία Φωτοπούλου, επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Δημήτριο Ρακόπουλο, και τους συν-συγγραφείς κο. Δημήτριο Τρίγκα, Δρ. Φώτιο Στεργιόπουλο, κο. Ορέστη Μπλάνα και Δρ. Σπύρο Βουτετάκη, που έγινε στο πλαίσιο του έργου TIGON, Horizon 2020.
Το έργο και η δημοσίευση εστιάζουν στην αυξημένη παραγωγή, αποθήκευση και ζήτηση από μονάδες συνεχούς ρεύματος όπως είναι τα φωτοβολταικά, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς επίσης και στην αποδοτικότερη λειτουργία τους, όταν συνδέονται σε ένα μικροδίκτυο συνεχούς ρεύματος, αντί εναλλασσόμενου ρεύματος, όπως συνηθίζεται.
Σκοπός τη δημοσίευσης είναι η ανάλυση των δυνατοτήτων και των αρχιτεκτονικών των μικροδικτύων συνεχούς ρεύματος. Περιλαμβάνει τη σύγκριση με τα μικροδίκτυα εναλασσόμενου ρεύματος, τις τοπολογίες, τους απαραίτητους μετατροπείς ηλεκτρονικών ισχύος, όπως τον Solid State Transformer (SST), τις πιθανές εφαρμογές, επικουρικές υπηρεσίες και πρωτόκολλα, που ισχύουν για αυτού του είδους τα μικροδίκτυα.
Την ίδια στιγμή, βραβείο για το 2022 κέρδισε το εξώφυλλο του Volume 15, Issue 10 που προέρχεται από τη δημοσίευση με τίτλο «Dynamic Simulation and Performance Enhancement Analysis of a Renewable Driven Trigeneration System» με πρώτο συγγραφέα τον κο. Ρένο Ρώτα και επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Νικόλαο Νικολόπουλο και τους συν-συγγραφείς κο. Πέτρο Ηλιάδη, Δρ. Ανανία Τομπουλίδη και Δρ. Ηλία Κοσματόπουλο. Η δημοσίευση έγινε στο πλαίσιο του έργου RENAISSANCE, Horizon 2020.
Το RENAISSANCE εστιάζει στη βέλτιστη ένταξη και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Η ενεργειακή κοινότητα ως οντότητα αποτελεί όχημα για μια αποκεντρωμένη και συμμετοχική ενεργειακή μετάβαση με τη συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σκοπός της δημοσίευσης είναι η διερεύνηση σεναρίων για τη λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας που βρίσκεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα αξιοποιεί ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και ένα σύστημα αποθήκευσης για την κάλυψη τμήματος των θερμικών, ψυκτικών και ηλεκτρικών φορτίων της.