Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Δεύτερο βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας για το ΕΚΕΤΑ στο συνέδριο ΙΕΕΕ – 1st International Conference on Modeling & E-information Research
[Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024]


 

Πέντε από τα επτά μέλης της ερευνητικής ομάδας -  από αριστερά προς τα δεξία: Ναπολέων Μπέζας, Πέτρος Τζάλλας Αλέξιος Παπαϊωάννου, Στέλιος Κρηνίδης, Ασημίνα Δημαρά

 

Η εργασία των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Θεόδωρου Σαμαρά, Ασημίνας Δημαρά, Πέτρου Τζάλλα, Αλέξιου Παπαϊωάννου, Ναπολέοντος Μπέζα, Στέλιου Κρηνίδη, Δημοσθένη Ιωαννίδη και Δημήτριου Τζοβάρα με τίτλο “Edge-Computing FogFlow Framework For Solar Generation Prediction exploiting Federated learning, έλαβε το 2o βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας (Runner up paper) για εργασία δημοσιευμένη στο ΙΕΕΕ – 1st International Conference on Modeling & E-information Research, Artificial Learning and Digital Applications. Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Η παρούσα μελέτη συμβάλλει σημαντικά στο εξελισσόμενο τοπίο της διαχείρισης της ενέργειας, ιδίως στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα οικιακά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με τον αναπτυσσόμενο τομέα των υπολογιστικών συστημάτων.

Παρουσιάζεται μια καινοτόμος λύση, για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που σχετίζονται με το απόρρητο των δεδομένων, τη λειτουργική αποδοτικότητα, την επεκτασιμότητα και τη βελτιστοποίηση του δικτύου στην πρόβλεψη της ηλιακής παραγωγής. Μέσω της ενσωμάτωσης «FogFlow», προωθείται η ενορχήστρωση και η βελτιστοποίηση των οικοσυστημάτων IoT σε έξυπνα σπίτια, διασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων μέσω της συνεργατικής μάθησης (federated learning).

Η καινοτομία αυτή υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο αξιοποίησης της ανανεώσιμης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό μέλλον στη διασταύρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υπολογιστικών συστημάτων.

Η εργασία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 με τίτλο PRECEPT (Αριθμός συμβολαίου GA 958284.)  Το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο PRECEPT, που στόχο έχει να αναπτύξει ένα  νέο καινοτόμο  ολιστικό πλαίσιο και προληπτικά και έξυπνα κτήρια για αυξημένη ενεργειακή απόδοση και ευημερία των κατοίκων.