Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Διάκρισεις του ΕΚΕΤΑ σε δύο διεθνή συνέδρια
[22 Ιουνίου 2022]


 

Αλεξάνδρα Ναστούλη, Σωτήρης Πάτσιος, από την ομάδα του ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ που βραβεύτηκε

 

Πρώτο βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας στο συνέδριο: “The role of biorefineries in European agriculture”

 

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο με τίτλο "The role of biorefineries in European agriculture" που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη στις 30 και 31 Μαΐου 2022 και οργανώθηκε απ’ το Biorefine Cluster Europe.

Το συνέδριο είχε ως στόχο να αναδείξει τις τρέχουσες ερευνητικές καινοτομίες στους έξι βασικούς τομείς των βιο-διυλιστηρίων που σχετίζονται με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο αλυσίδων αξίας κυκλικής οικονομίας. Η ανακύκλωση και ανάκτηση θρεπτικών, η ανανεώσιμη ενέργεια, η ανάκτηση και χρήση νερού, τα βιοϋλικά και ο οικολογικός σχεδιασμός, τα βιοχημικά, και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των αλυσίδων αξίων ήταν στον πυρήνα της συζήτησης που εστιάστηκε στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων λύσεων για την ουσιαστική μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Την τελευταία μέρα του του συνεδρίου βραβεύτηκαν οι 2 καλύτερες αναρτημένες εργασίες.

Το πρώτο βραβείο αναρτημένης εργασίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ και αφορά την εργασία με τίτλο: "Growth study of an E.coli GMO strain incapable of catabolizing   lactic acid in mixtures of organic acids and simple sugars" των Α. Ναστούλη, Σ.Ι. Πάτσιου, M. Harasek και Α.Ι Καράμπελα, από το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ,  και από το Institute of Chemical, Environmental & Bioscience Engineering του TU Wien.

Η ανωτέρω εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "AgRefine: A Disruptive Innovative Cooperative Entrepreneurial (DICE) education, training and skills development programme rolling out the next generation of Agri Biorefinery and Valorisation Bioeconomy leaders" και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (κωδικός GA: 860477).

 

 

 

Πρώτο βραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας στο συνέδριο: "Yeast Lipid Conference”

Ασημίνα Τσιρίγκα από την ομαδα του ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ που βραβεύτηκε


Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε το 15ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Yeast Lipid Conference" (YLC), που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στους χώρους του Chalmers University of Technology, κατά το τριήμερο 1-3 Ιουνίου 2022. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα, ενώ κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 60 επιστημονικών εργασιών είτε ως προφορικές παρουσιάσεις ή ως αναρτημένες ανακοινώσεις.

Την τελευταία μέρα του YLC, η εργασία με τίτλο: "Novel evolved Yarrowia lipolytica strains for enhanced growth and lipid content under high concentrations of crude glycerol" των Α. Τσιρίγκα, Ε. Θεοδοσίου, Σ.Ι. Πάτσιου, Α. Τσουρέκη, Α. Ανδρεαδέλλη, Α. Αγγελή, Α.Μ. Μακρή και Α.Ι Καράμπελα, από το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ), από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ) και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βραβεύτηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες αναρτημένες εργασίες του παραπάνω συνεδρίου.

Η εργασία αυτή, με αντικείμενο τη μελέτη εξελιγμένων στελεχών Yarrowia lipolytica με βελτιωμένη ανάπτυξη και ποσοστό λιπιδίων σε υψηλές συγκεντρώσεις ακατέργαστης γλυκερόλης,  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "GLYC2BIOD: Αξιοποίηση ακατέργαστης γλυκερίνης από τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας βιοντίζελ για παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς και πρωτεϊνούχων προσθέτων ζωοτροφών με καινοτόμες βιοτεχνολογικές μεθόδους" της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-02871).