Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη 2022: Τα οφέλη της έρευνας για τον άνθρωπο στο επίκεντρο
[3 Οκτωβρίου 2022]Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά η Βραδιά του Ερευνητή, την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Από τις 17.00 το απόγευμα μέχρι τις 22.00 το βράδυ, επισκέπτες κάθε ηλικίας, γνώρισαν από κοντά τους ερευνητές, συνομίλησαν μαζί τους, έθεσαν τα ερωτήματά τους και ενημερώθηκαν για την τεχνολογική έρευνα, έχοντας την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα αλληλεπίδρασης.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΚΕΤΑ, που αποτυπώθηκε μέσα από τη διαδραστική τεχνολογική έκθεση, καλύπτοντας ένα εκτεταμένο φάσμα επιστημονικών πεδίων αλλά και για τις τεχνολογίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες στο κυνήγι του θησαυρού, στο πλήθος ψυχαγωγικών εκπαιδευτικών δρώμενων αλλά και επιστημονικών πειραμάτων και παρατήρησης φαινομένων από ομάδες φοιτητών και μαθητών.  Στόχος ήταν η τοποθέτηση του κόσμου στο επίκεντρο και η ενημέρωσή τους με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο.  Η εκδήλωση πλαισιώθηκε την ίδια στιγμή από πλήθος καλλιτεχνικών και μουσικών δρώμενων που ομόρφυναν τη Βραδιά δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.

Τη Βραδιά του Ερευνητή τίμησε με την παρουσία του και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την εκδήλωση και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η διάχυση των επιστημονικών επιτευγμάτων, ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και την επόμενη χρονιά.

Σε μία διοργάνωση γεμάτη από τεχνολογικά επιτεύγματα και εντυπωσιακά πειράματα, επετεύχθη ο πραγματικός στόχος της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από την επαφή και γνωριμία του κόσμου με το πλούσιο επιστημονικό έργο των ερευνητών αλλά και τη σπουδαία προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Chat-Lab - δράση της Βραδιάς του Ερευνητή, βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 και μέχρι τότε μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού με τον ερευνητή που επιθυμεί. https://researchersnight.gr/chat-lab/

Επιπλέον στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή δέκα γυναίκες και άντρες επιστήμονες με αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο τους, μίλησαν για την επιστήμη τους σε μία σύντομη ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Στη σελίδα της Βραδιάς, η οποία ανανεώνεται διαρκώς, μπορεί κανείς να βρει τις συνεντεύξεις.  https://researchersnight.gr/podcast/

 

Η εκδήλωση Βραδιά του Ερευνητή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου MARIE το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας 'Horizon Europe' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την επιχορήγηση Nº 101061141.


The Soap Bubbles Show
Οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες στη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών
Ταξίδι στο χρόνο
Η έξυπνη κτιριακή πρόσοψη Plug N Harvest
Η δράση "Μαθαίνουμε το ανθρώπινο σώμα"
Σύστημα και γυαλιά ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού Optalert
Ο ρομποτικός βοηθός για την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας
Ο Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας στη Βραδιά του Ερευνητή
Η τεχνολογία "Τα ρομποτικά σμήνη και οι εφαρμογές τους"
Ενημέρωση για το ανοσοποιητικό σύστημα
Στη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ