Ελληνικά   English  
ESPA2014_2020
ESPA2021_2027
GreenFund
Greece 2.0
Αρχική  |   25 Χρόνια ΕΚΕΤΑ  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑΠρογράμματα

INNO-FOOD


«Προετοιμασία των μηχανισμών υποστήριξης της καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων και ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες της έρευνας τροφίμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

 
Η Πρόκληση 

Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί σημαντικό οικονομικό κλάδο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αντιμετωπίζει ωστόσο σημαντικές προκλήσεις λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών και οι νέες διατροφικές τάσεις προτάσσουν την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και ανανέωσης των τροφίμων, την εξατομίκευση της διατροφής και την εισαγωγή της καινοτομίας στις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα.

Ο σκοπός του έργου Inno- Food SEE είναι η προετοιμασία των κατάλληλων μηχανισμών ανταλλαγής καλών πρακτικών και συντονισμού των πολιτικών καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες της έρευνας τροφίμων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι εταίροι του έργου προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία και αντιπροσωπεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς του κύκλου της έρευνας και καινοτομίας (ερευνητικοί φορείς, βιομηχανία τροφίμων, φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κ.λπ.), έχουν δε τη δυνατότητα να επηρεάσουν τους μηχανισμούς υποστήριξης και διάδοσης της καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων.
   

Δράσεις Επικοινωνίας

Ο κύριος σκοπός των δράσεων επικοινωνίας του έργου Inno- Food SEE είναι η ευαισθητοποίηση και κατανόηση από πλευράς συγκεκριμένων ομάδων- στόχων αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού, των ευκαιριών και δυνατοτήτων που προτείνει η καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων, τόσο για τους πολίτες/ καταναλωτές (π.χ. εξειδικευμένη διατροφή για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) όσο και για την ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη βάση της βιο-οικονομίας της γνώσης. Επιπλέον οι δράσεις επικοινωνίας του έργου Inno- Food SEE έχουν σκοπό να συμβάλουν σε ένα πιο φιλικό προς την καινοτομίας περιβάλλον στις συμμετέχουσες Περιφέρειες.
   
Το έργο απευθύνεται σε: -Βιομηχανίες τροφίμων από τις 9 συμμετέχουσες Περιφέρειες

-Ερευνητικούς φορείς με δραστηριότητα και ενδιαφέρον στον κλάδο των τροφίμων

-Ερευνητές και φοιτητές τεχνολογίας τροφίμων, γεωπονίας, βιολογίας, μηχανικής, φυσικής, χημείας, κ.λπ.

-Ενώσεις καταναλωτών

-Ομάδες πληθυσμού με εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες όπως οι διαβητικοί, όσοι έχουν δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, οι αθλητές, κ.λπ.

-Δημόσιους φορείς που ενδιαφέρονται για την υποστήριξη της καινοτομίας και τις βέλτιστες πρακτικές clustering

-Άλλα έργα και πρωτοβουλίες στο χώρο της καινοτομίας των τροφίμων

-Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Τεχνολογική πλατφόρμα “Food for Life” και η “Food Cluster Initiative”

-Διάφορες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Research, DG Regio, κ.λπ.)

-Υπευθύνους του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

   
Οι εταίροι του έργου:

Επικεφαλής εταίρος: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, E.K.E.T.A.- IN.E.B.- (GR)

-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Σ.Β.Β.Ε.- (GR)

-National Research Council- Institute of Sciences of Food Production (IT)

-Agricultural University of Plovdiv—(BG)

-Pazardzhik Regional Administration- (BG)

-National Institute of Research & Development for Food Bioresources- (RO)

-Constanta Chamber of Commerce, Industry, Shipping And Agriculture—(RO)

-Development Agency of Idrija and Cerkno (SI)

-European Food Chain Parliament-Foodlawment- (HU)

-Odessa National Academy of Food Technologies- (UKR)

-Chamber of Commerce and Industry of the Republic of Moldova— (MD)

-Institute for Food Technology (SER)