Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

ΣΕΛΑΣ: Μία σύγχρονη και καινοτόμος λύση εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτοκινητόδρομους ακόμα και σε χαμηλή φωτεινότητα
[Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023]


Ολοκληρωμένο σύστημα ΣΕΛΑΣ για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας

 

Η «Πράσινη Συμφωνία, αποσκοπεί να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050, με τον οδικό τομέα να αποτελεί βασικό μέρος αυτής της προσπάθειας.

Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας στον οδικό τομέα περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του υδρογόνου.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και πολιτικές και μετά από τέσσερα χρόνια έντονης ερευνητικής δραστηριότητας, το ερευνητικό έργο ΣΕΛΑΣ ολοκληρώνεται, έχοντας εκπληρώσει επιτυχώς τον αρχικό του στόχο: την ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου αυτόνομου συστήματος διαρκούς παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στους αυτοκινητόδρομους, το οποίο ελαχιστοποιεί την χρήση ενέργειας και μετριάζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η εφαρμογή του συστήματος ΣΕΛΑΣ είναι ύψιστης σημασίας καθώς μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη τουλάχιστον του 25% των ενεργειακών αναγκών και έως και 25% στην εξοικονόμηση μέσω του συστήματος ΣΕΛΑΣ, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ήταν ο συντονιστής αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Το έργο SELAS χρηματοδοτήθηκε από την Ενιαία Δράση Κρατικής Ενίσχυσης ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και είχε συνολική διάρκεια 52 μήνες.

 

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του έργου εδώ: https://selas-project.gr/  και το κανάλι στο youtube: https://www.youtube.com/@project-ox1mx