Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Plug-N-Harvest: Μία σύγχρονη λύση εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργητική πρόσοψη
[24 Οκτωβρίου 2022]Η ενεργητική πρόσοψη του Plug N Harvest στον ελληνικό πιλότο

 

Η παγκόσμια συμβολή των κτιρίων –οικιακών και μη- στην κατανάλωση ενέργειας, αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας τα επίπεδα του 40% στην Ευρώπη και έχοντας ξεπεράσει άλλους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών. Για την αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης αναπτύσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία έντονη δραστηριότητα για αυστηρότερες ρυθμίσεις αναφορικά με τη μείωση της χρήσης ενέργειας στα κτίρια. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όλες οι νέες κατασκευές, θα κληθούν να είναι κτίρια χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ακολουθώντας αυτές τις επιταγές, και μετά από πέντε χρόνια έντονης ερευνητικής δραστηριότητας, το ευρωπαϊκό έργο Plug-N-Harvest ολοκληρώνεται, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία τον αρχικό του στόχο: την ανάπτυξη μιας σύγχρονης λύσης ενεργητικής πρόσοψης (active facade) κτιρίων, που ελαχιστοποιεί τη χρήση ενέργειας και μεγιστοποιεί τα επίπεδα εξοικονόμησης της τόσο σε κλίμακα κτιρίου όσο και περιοχής.

Εν μέσω της παρούσας ενεργειακής κρίσης τα αποτελέσματα του έργου έχουν ιδιαίτερή σημασία καθώς συνεισφέρουν στη κάλυψη τουλάχιστον του 20% των ενεργειακών  αναγκών και έως 20% εξοικονόμησης μέσω των έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης ήταν ο συντονιστής της ευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίας.

Επισκεφθείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα του έργου: https://www.plug-n-harvest.eu/ και εδώ το κανάλι του Plug-N-Harvest στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UC2zdaGuO-8eKW04X4pXTCbw  

Το έργο Plug-N-Harvest χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και είχε συνολική διάρκεια 63 μήνες.