Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Πρώτη θέση για το ΕΚΕΤΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στα Cybersecurity Awards 2024
[Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024]


H ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ που κατέκτησε την πρώτη θέση - από τα αριστερά προς τα δεξία: Κωνσταντίνος Βότης, Νότης Μεγγίδης, Μαριάννα Σ. Μάζη, Πρόδρομος Κυριακίδης, Κωνσταντίνα Μηλούση, Γιώργος Ρίζος

  

Κατά την τελετή απονομής: Νότης Μεγγίδης (ΕΚΕΤΑ), Μαρία Μπιγάκη - Θεμιστοκλής Μίκος (Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου)

 

Tην πρώτη θέση (GOLD) για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος που εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη κυβερνοασφάλεια των ιατρικών συσκευών και των δικτύων υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο παραβιάσεων και επιθέσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία των ασθενών, κατέκτησε το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, και το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στα Cyber Security Αwards 2024.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων των νικητών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου  2024, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Sofitel Athens Airport

Το σύστημα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου CyberCare, προσφέρει μια πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη λύση για την κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγείας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με έναν σύνθετο και καινοτόμο τρόπο. Στο επίκεντρο της λύσης βρίσκεται η ανάπτυξη ενός εργαλείου βασισμένου στη Μηχανική Μάθηση, το οποίο αναλύει την κυβερνοαπειλή, προσδιορίζει την πηγή της και εντοπίζει τυχόν αδυναμίες στο δίκτυο και στις συνδεδεμένες συσκευές.

Αυτό το εργαλείο αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, ένα σύστημα επίγνωσης της κατάστασης που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιθέσεων, και δεύτερον, ένα σύστημα συντονισμένης απόκρισης και αποκατάστασης που αυτοματοποιεί τη διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων και της λειτουργικότητας της συσκευής μετά από μια επίθεση.

Επιπρόσθετα, το έργο CyberCare ενσωματώνει την τεχνολογία blockchain για τη διαχείριση εμπιστοσύνης και ταυτοποίησης, με χρήση των Έξυπνων Συμβολαίων (Smart Contracts). Αυτό το μέρος της λύσης ενισχύει την ασφαλή συνεργασία μεταξύ των φορέων υγειονομικής περίθαλψης και των κατασκευαστών ιατρικών συσκευών, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα, την ανιχνευσιμότητα και τη διαφύλαξη των δεδομένων.

Μέσω αυτών των καινοτομιών, το CyberCare αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις τρέχουσες απειλές, αλλά επίσης θέτει νέα στάνταρ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την υγεία, προσφέροντας μια προσέγγιση που είναι τόσο αποτελεσματική όσο και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των υγειονομικών υποδομών.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται άμεσα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του χώρου της υγείας, ενσωματώνοντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας. Κυβερνοεπιθέσεις, όπως η παραβίαση δεδομένων και η ενδεχόμενη παραποίηση ή καταστροφή τους, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και στην ασφάλεια και την υγεία των ασθενών.