Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου5.3.2019

Συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου


Ζάγκρεμπ, 1η Μαρτίου 2019 –  Την πρόθεση δημιουργίας μόνιμου διακρατικού δικτύου για την προώθηση συνεργασιών για την καινοτομία και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου ανακοίνωσαν εκπρόσωποι έξι χωρών, εταίροι του έργου «OISAIR – Establishment of the Open Innovation System of the Adriatic Ionian Region», υπογράφοντας το “OISAIR Manifesto”.

Πρωταρχικός στόχος του “Δικτύου OISAIR”, είναι η σύνδεση οργανισμών που στηρίζουν την καινοτομία, η διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσης και η κοινή χρήση υποδομών για την παροχή υπηρεσιών καινοτομίας προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου. Το “Δίκτυο OISAIR” θα υποστηρίξει τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών προσφέροντας ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης των καινοτόμων σχεδίων τους.

Το “OISAIR Manifesto” παρουσιάστηκε στο Διαπεριφερειακό Φόρουμ Καινοτομίας την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, και υπογράφηκε από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο AREA (Ιταλία), το Τεχνολογικό Πάρκο Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), το Εμπορικό Επιμελητήριο Κροατίας (Κροατία), το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Βελιγραδίου (Σερβία), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Basilicata (Ιταλία), και το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας.

H συγκεκριμένη διακήρυξηαποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια ενόψει της υπογραφής της «Συμφωνίας Πλαισίου συνεργασίας OISAIR», η οποία θα επισημοποιήσει τη δημιουργία του Δικτύου και θα υπογραφεί όχι μόνο από τους εταίρους του έργου αλλά και από άλλους ενδιαφερομένους φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής Αδριατικής – Ιονίου (τεχνολογικά πάρκα, δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, οργανισμοί υποστήριξης επιχειρήσεων, θερμοκοιτίδες και επιταχυντές επιχειρηματικότητας κ.α.).

Κατά τη διάρκεια του Διαπεριφερειακού Φόρουμ Καινοτομίας παρουσιάστηκε επίσης η πιλοτική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για την Μάκρο-Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, η οποία αναδεικνύει διεθνικές αλυσίδες αξίας και ανταγωνιστικούς οικονομικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Το έργο OISAIR – Establishment of the Open Innovation System of the Adriatic Ionian Region χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Adrion και ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του 2018.