Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Τον κ. Ταραντίλη, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας και ακολούθησε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ταραντίλης ενημερώθηκε σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα αναπτυξιακά σχέδια του Κέντρου και την ερευνητική του δραστηριότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ανάληψη και διεκπεραίωση μεγάλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων αλλά και τη σύναψη συμβολαίων με τη βιομηχανία. Παράλληλα, ο κ. Ταραντίλης ενημερώθηκε για τη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι έως τώρα 18 spin-off του εταιρίες του.
Αμέσως μετά, στο επίκεντρο βρέθηκε, η παρουσίαση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, «Σπείρα» καθώς και πέντε επιτυχημένων spin-off του Κέντρου: της DeepTraffic, της Pragma IoT, της Optimems, της Petrocat και της FarmB.
Στον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε με τους εκπροσώπους του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ και των spin-off, o κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι οι σύγχρονες υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση και εμπορική διαχείριση του πλούσιου ερευνητικού έργου, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Σπείρας. Την ίδια στιγμή, εντυπωσιάστηκε από την έντονη δραστηριότητα των πέντε spin-off του ΕΚΕΤΑ, ενώ στάθηκε στο κομμάτι του επιχειρηματικού τους μοντέλου καθώς και των παραγόντων εκείνων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Κατόπιν, ο κ. Ταραντίλης ξεναγήθηκε παρουσία των Διευθυντών και του Προέδρου του ΕΚΕΤΑ στα Ινστιτούτα και ενημερώθηκε από κοντά για τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.
Αρχικά επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ). Εκεί ο ο κ. Ταραντίλης ξεναγήθηκε στη Μονάδα Μοριακής Διάγνωσης, τη Μονάδα Γενωμικής Έρευνας και την Υπολογιστική Δομή. Ενημερώθηκε για τον καθοριστικό ρόλο του Ινστιτούτου στη δημόσια υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, την ενιαία υγεία, την ιατρική ακριβείας, τη μοριακή βιοτεχνολογία και τη διατροφή όπως και για τις διαπιστεύσεις ISO που διαθέτει το Ινστιτούτο ως προς την παραγωγή, διαχείριση και ανάλυση βιοδεδομένων μεγάλου όγκου, τις εργαστηριακές εξετάσεις και την επιχειρησιακή συνέχεια.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) όπου ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε τον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου και το Ζωντανό Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων και Υπηρεσιών του ΙΜΕΤ. Εκεί είδε, επιπλέον από κοντά και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του αυτοκινούμενου οχήματος του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ.
Στο Εργαστήριο Μεγάλου Ύψους του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) ο κ. Ταραντίλης ενημερώθηκε για τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας με τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και τα υλικά που συμβάλλουν σε αυτές τις τεχνολογίες. Ξεναγήθηκε στις πιλοτικές μονάδες του ΙΔΕΠ που είναι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο και δίνουν την δυνατότητα στο ΙΔΕΠ να έχει μακροχρόνιες βιομηχανικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες στον τομέα των διυλιστηρίων και βιοδιυλιστηρίων.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Έξυπνο Σπίτι του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), όπου ο κ. Ταραντίλης γνώρισε το ρομποτ - οικιακό βοηθό, που υποστηρίζει την αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων ανθρώπων, ενώ του έγινε επίδειξη τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας με τη συνδυαστική χρήση ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (Μικροδίκτυα Νέας Γενιάς), καθώς και καινοτόμες λύσεις για έξυπνη φόρτιση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας.
O Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε αναφορικά με την επίσκεψή του: «Το ΕΚΕΤΑ, αποτελεί σημαντικό εργοδότη εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού της χώρας. Αξιοσημείωτος είναι και ο κοινωνικός του ρόλος, όπως απέδειξε και η συνεργασία του με τον ΕΟΠΥΥ από την αρχή της πανδημίας, προσφέροντας εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα των βιοαναλυτικών και βιοδιαγνωστικών υπηρεσιών. Οι συνθήκες είναι ώριμες και βρισκόμαστε στο κατάλληλο momentum για μετάφραση του πλήθους των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΕΚΕΤΑ σε καινοτομία, δηλαδή σε επιχειρηματική αξιοποίησή τους προς όφελος όλων».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη. Η επίσκεψη του κ. Ταραντίλη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτυπώνει το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας στα κρίσιμα πεδία της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, ως κρίσιμους πυλώνες για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και την ενίσχυση της οικονομίας. Το ΕΚΕΤΑ, ως κορυφαίο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα, προάγει αδιάκοπα όλα τα χρονιά της λειτουργίας του την επιστημονική αριστεία και τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού κοινωνικού αντίκτυπου, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς και διαδραματίζοντας έτσι, σπουδαίο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας μας σε σημαντικό κόμβο επιστημονικής αριστείας».