Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα2012

Καθ. Μαρία Πέτρου, Διευθύντρια ΙΠΤΗΛ
Ψήφισμα του Δ.Σ. ΕΚΕΤΑ & Δελτίο Τύπου


ΨΗΦΙΣΜΑ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του μετά την είδηση του θανάτου του μέλους του, Καθηγήτριας Μαρίας Πέτρου, Διευθύντριας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, διακεκριμένης συναδέλφου και ερευνήτριας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για την απώλειά της και ομόφωνα αποφασίζει:

1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια της εκλιπούσης με τα θερμότατα συλλυπητήριά του.

2. Να παραστεί στην κηδεία της εκλιπούσης.

4. Να καταθέσει το ποσό των 2.500,00  ευρώ προς ενίσχυση της Ελληνικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «Γιατροί του Κόσμου».

5. Να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο εις μνήμη της εκλιπούσης στην επιστημονική της περιοχή.

6. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ με βαθύτατη θλίψη και οδύνη ανακοινώνει το θάνατο της διακεκριμένης συναδέλφου, ερευνήτριας και μέλους του ΔΣ, Καθηγήτριας Μαρίας Πέτρου.

Η Μαρία Πέτρου από το 2009 κατείχε τη θέση της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής  και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.).

Η Μαρία Πέτρου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα (DSc. in Engineering, PhD. in Astronomy, MAS in Applied Mathematics).

Στο παρελθόν, είχε εργαστεί ως λέκτορας στο Μαθηματικό Τμήμα, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Ρέντινγκ, στο ερευνητικό κέντρο Rutherford Appleton Laboratory και στο Πανεπιστήμιο Surrey, όπου διορίστηκε Lecturer και εξελίχθηκε σε Senior Lecturer, Reader και τέλος Professor το 1998. Το 2005 πήρε την έδρα του Signal Processing στο Imperial College London και διορίστηκε Διευθύντρια του Communications & Signal Processing Group, μέχρι το 2009.

Υπήρξε Μέλος της Ακαδημίας Μηχανικών της Βρετανίας (FREng).

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έλαβε πλήθος επιστημονικών διακρίσεων,  με πιο πρόσφατες:

  • Τη διάκριση του Επίτιμου Μέλους της Εταιρείας Διακεκριμένων Μηχανικών του Λονδίνου, το 2010
  • Την παραλαβή των Κλειδιών της Πόλης του Λονδίνου, το 2010
  • Τον τίτλο του Διδάκτορα  Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, το 2009
  • Τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους  του City and Guilds Institute, το 2009 

Η Μαρία Πέτρου υπήρξε ένας επιστήμονας που στο Διδακτορικό της ήθελε να μετρήσει τα αστέρια στον ουρανό. 31 χρόνια μετά την εργασία της αυτή, τα αστέρια παραμένουν αμέτρητα αλλά πάντοτε φωτεινά, για να τα κοιτάμε κάθε βράδυ και να θυμόμαστε ότι ξεκίνησαν να μας συναντήσουν πριν από δεκατρεισήμισι δισεκατομμύρια χρόνια.