Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η spin-off του ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ, Optimems Smart Energy Solutions στο διαγωνισμό του StartSmart SEE
[Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023]


Κατά την παραλαβή του βραβείου από την Αγγελίνα Μπιντούδη

Οι ομάδες που βραβεύτηκαν

 

Το πρώτο βραβείο αξίας 10000 ευρώ απέσπασε η εταιρεία-τεχνοβλάστoς από το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Optimems Smart Energy Solutions, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων StartSmart SEE.

Ανάμεσα σε περισσότερες από 100 αιτήσεις εταιρειών για συμμετοχή στον κύκλο του φθινοπώρου 2023, η Optimems ξεχώρισε ως μία από τις 20 εταιρείες οι οποίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντατικό τρίμηνο με workshops επιχειρηματικότητας, μέσω του επιταχυντή StartSmart SEE.

Ακολουθώντας μια επιτυχημένη πορεία κατά τον κύκλο του προγράμματος, η Optimems βρέθηκε ανάμεσα στις οκτώ start ups, (Bitloops, Digital Bites, Games World League, Moverse, Optimems, Orbito Travel, OptiCV και Ratepunk), που έφτασαν στον τελικό, όπου και παρουσίασαν τις λύσεις τους σε μία ομάδα επενδυτών και στελεχών στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στις 13 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.  Οι τρείς που ξεχώρισαν βραβεύτηκαν.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην πολλά υποσχόμενη ολοκληρωμένη λύση της Optimems Smart Energy Solutions, που αφορά στη βέλτιστη διαχείριση ενεργειακών πόρων για μικροδίκτυα και εικονικούς σταθμούς παραγωγής. Το λογισμικό της Optimems είναι σε θέση να ενσωματώνει ετερογενείς τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και ελεγχόμενα φορτία (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας), κάτω από την ομπρέλα ενός ολιστικού συστήματος βέλτιστης διαχείρισης ενέργειας το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες όπως ο δυναμικός προγραμματισμός, η μηχανική μάθηση και το διαδίκτυο των πραγμάτων.  

Καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας επιτάσσουν την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών, η διάκριση αυτή για την Optimems αποτελεί μία σημαντική αναγνώριση του έργου της, καθώς η spin-off προσφέρει ένα «κέντρο software ή εγκέφαλο» που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη βέλτιστη διαχείριση στην παροχή ενέργειας από ένα μικρό σπίτι ή μία βιομηχανία, μέχρι και σε επίπεδο έξυπνης πόλης, επιτυγχάνοντας ένα όφελος έως και 30%.

Η ομάδα της Optimems Smart Energy Solutions αποτελείται από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών Αγγελίνα Μπιντούδη, Λάμπρο Ζυγλάκη, Χρήστο Τιμπλαλέξη, Δημήτρη Καρανάσσο, Ναπολέων Μπέζα, Σπύρο Κόπολα, Δρ. Δημοσθένη Ιωαννίδη και Δρ. Δημήτριο Τζοβάρα.

 

Σχετικά με το  StartSmart SEE

Σχεδιασμένο για να επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το πρόγραμμα επιτάχυνσης StartSmart SEE παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πόρων και πληροφοριών. Μέσα από τη συνεργασία με το δίκτυο ΜΙΤ J-WEL και ΜΙΤ Open Learning επιτρέπει την ανταλλαγή και την διάδοση γνώσεων υψηλού επιπέδου και κυρίως την πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών.