Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

AVENUE: Ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων στις δημόσιες συγκοινωνίες
[25 Οκτωβρίου 2022]


Στιγμιότυπα από την τελική εκδήλωση για το έργο: χρησιμοποιώντας στην πράξη την αυτόνομη δημόσια συγκοινωνία

Παρουσίαση αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης

 

Έπειτα από 4,5 χρόνια, το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα AVENUE, στο οποίο σημαντικό ρόλο είχε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μέσα από δύο Ινστιτούτα του, έφτασε στο τέλος του. Όλα αυτά τα χρόνια, η άριστη συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους του έργου, οδήγησε με επιτυχία, στην τήρηση της αρχικής του υπόσχεσης: την πραγματική ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων για υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών σε 7 ευρωπαϊκές πόλεις προσφέροντας δημόσιες υπηρεσίες κατά παραγγελία και από πόρτα σε πόρτα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η κοινοπραξία έδειξε ότι τα αυτόνομα μίνι λεωφορεία συνιστούν τη λύση μιας αποδοτικής, οικονομικά βιώσιμης και οικολογικής αστικής δημόσιας συγκοινωνίας. Εισήγαγε σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις στα αυτόνομα μίνι λεωφορεία, δημιούργησε εργαλεία  για τη μέτρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των υπηρεσιών, ενώ ενσωμάτωσε υπηρεσίες εντός οχημάτων για λειτουργία χωρίς οδηγό και μελέτησε το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες αλλαγές.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του ΕΚΕΤΑ στο έργο, αποτελώντας παράλληλα και έναν από τους έξι συμμετέχοντες, που διακρίθηκαν με την ανάπτυξη δύο καινοτομιών, μέσα από τη συμπερίληψή τους στην πλατφόρμα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation radar Platform):

  1. «Πλαίσιο υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας αυτόνομων οχημάτων, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης και της συμμόρφωσης των χρηστών αναφορικά με τη χρήση της αυτόνομης κινητικότητας»
  2. «Αυτο-εκπαιδευόμενη οργάνωση μεταφορών συμπεριλαμβανομένης της προστασίας δεδομένων».

Oι καινοτομίες αυτές αξιολογήθηκαν ότι διαθέτουν πολύ υψηλό (very high) και σημαντικό (noteworthy) επίπεδο δυναμικού αντίστοιχα, αναφορικά με τη δημιουργία αγοράς, με την αξιολόγηση να γίνεται από το πλαίσιο δεικτών Δυνατότητας Δημιουργίας αγοράς του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre - JRC).

 Στις 20 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στo Décines-Charpieu της Γαλλίας η τελική εκδήλωση για το έργο, όπου και παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα αποτελέσματά του, ενώ παράλληλα συζητήθηκε η ετοιμότητα των πόλεων και των χρηστών των δημόσιων μεταφορών (PTOs)  να υιοθετήσουν το νέο αυτό παράδειγμα δημόσιας συγκοινωνίας.  Τα αποτελέσματα του έργου, ξεκαθάρισαν τα νομικά και οικονομικά θέματα, καθώς και τις παραμέτρους ασφάλειας που συνοδεύουν την αυτόνομη κινητικότητα. Επιπλέον, τονίστηκαν τα οφέλη από τις υπηρεσίες εποπτείας της καμπίνας των οχημάτων και οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, η υπηρεσία ανίχνευσης εγκληματικών ενεργειών εξετάζει την έγκαιρη, ακριβή και αυτόματη ανίχνευση διαφόρων τύπων μικροεγκλημάτων καθώς και την υποστήριξη εξουσιοδοτημένων χρηστών για τον προσδιορισμό τυχόν παραβατών. Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες κάμερες και μικρόφωνα, περιβαλλοντικοί αισθητήρες καθώς και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να παρέχουν ακριβή αναγνώριση διαφόρων τύπων μικροεγκλημάτων, όπως μικροκλοπές: αρπαγή τσαντών και πορτοφολιών, βανδαλισμούς, επιθετικότητα, παράνομη κατανάλωση τσιγάρων, απλή επίθεση και άτακτη συμπεριφορά. Κατάλληλες ειδοποιήσεις αποστέλλονται στις αρμόδιες αρχές και στους επόπτες των αυτόνομων οχημάτων, ενώ παρέχονται και άλλες υπηρεσίες όπως καταμέτρηση επιβατών. Η προτεινόμενη υπηρεσία αυξάνει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας στις αστικές συγκοινωνίες. Επιπλέον, μέσω τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, αναπτύχθηκε υπηρεσία εντοπισμού οικείων προσώπων που ενισχύει την ασφάλεια σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες που επιβιβάζονται στο όχημα.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 αναπτύχθηκαν υπηρεσίες για τον έλεγχο τήρησης των αποστάσεων (τουλάχιστον 1.5 μέτρα) όπως επίσης και υπηρεσίες για τη χρήση προστατευτικής μάσκας μέσα στο αυτόνομο όχημα. Τέλος, η υπηρεσία έξυπνης ανατροφοδότησης επιτρέπει στον επιβάτη να αξιολογήσει την εμπειρία της χρήσης του αυτόνομου οχήματος χρησιμοποιώντας την κίνηση του αντίχειρα του (thumbs up/thumbs down).

Οι υπηρεσίες του AVENUE συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται φιλοδοξώντας να υιοθετηθούν σε περισσότερες πόλεις, να εξελιχθούν περεταίρω προκειμένου να καλύψουν νέες ανάγκες και να μετασχηματιστούν στην νέα καθημερινότητα των μελλοντικών επιβατών. Το ταξίδι συνεχίζεται στο ερευνητικό έργο SHOW, καθώς και στο νέο ερευνητικό έργο ULTIMO που εκκίνησε τον Οκτώβριο με σκοπό να επιταχύνει την υιοθέτηση της αυτόνομης δημόσιας συγκοινωνίας.