Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Εγκαίνια και παρουσίαση του προηγμένου συστήματος Near Ambient Pressure XPS του ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ
[Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2025]



Με την ολοκλήρωση του έργου XPS-CAUSE: Advanced Characterization Technique for Catalysts Used in Energy & Environmental Applications, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας», και υλοποιήθηκε από τα Εργαστήρια Περιβαλλοντικών Καυσίμων/Βιοκαυσίμων και Υδρογονανθράκων (ΕΠΚΥ), Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΕΑΝΟΣΥΣ) και Ανόργανων Υλικών (ΕΑΥ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ, διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 ενημερωτική ημερίδα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα συμμετείχε η Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Δρ Κατερίνα Κουραβέλου, η οποία παρουσίασε το σύνολο των δράσεων του Ιδρύματος, καθώς και τον χάρτη των έργων προμήθειας ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας, επισημαίνοντας τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν τα έργα αυτά στην έρευνα και στην κοινωνία.

«Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την ταυτόχρονη ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης και εγκατάστασης του προηγμένου συστήματος NAP-XPS στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την έναρξη της λειτουργίας του προς όφελος, αρχικά, της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και της βιομηχανίας στη συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα ευχάριστο για όλους εμάς στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) να βλέπουμε σε πλήρη λειτουργία ένα από τα 16 έργα προμήθειας Ερευνητικού Εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., έργα που συμβάλλουν ουσιαστικά στην κάλυψη των ερευνητικών αναγκών της χώρας για υποδομές αιχμής», ανέφερε η κα Κουραβέλου.

Πυρήνα της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση του έργου και του εξοπλισμού. Αρχικά, αναφέρθηκε η συνολική πορεία υλοποίησης του έργου XPS-CAUSE, συνολικού προϋπολογισμού 1.440.000€, το οποίο ολοκληρώθηκε με την επιτυχή εγκατάσταση του λειτουργικού πλέον συστήματος φασματοσκοπίας XPS (X-ray Photoelectron Spectroscopy),  στο ΕΚΕΤΑ. Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική παρουσίαση της τεχνικής και του προηγμένου οργάνου NAP-XPS, από τον Δρ. Γιώργο Σκουλατάκη, υπεύθυνο της εγκατάστασης, εκκίνησης και λειτουργίας του οργάνου. Ο εξοπλισμός NAP-XPS επιτρέπει τη λήψη μετρήσεων υπό συνθήκες πίεσης κοντά στην ατμοσφαιρική (Near Ambient Pressure, NAP-XPS), σε εύρος θερμοκρασιών έως 1000°C, παρουσία επιλεγμένης σύστασης αέριας τροφοδοσίας, ενώ διαθέτει επίσης ειδικά διαμορφωμένο εξοπλισμό για τη συγχρονισμένη λήψη φασμάτων XPS κατά την εκτέλεση ηλεκτροχημικών πειραμάτων. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν την μελέτη, σε ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας και δυναμική συμπεριφορά, των επιφανειακών ιδιοτήτων, της χημείας και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ενός ευρέος φάσματος υλικών (σε στερεά ή υγρή κατάσταση), για πλήθος εφαρμογών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάλυση, την ηλεκτροχημεία και τη βιοϊατρική. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναφέρθηκαν επίσης οι πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το νέο σύστημα, καθώς και η σύνδεσή τους με τις τρέχουσες μελέτες που διεξάγονται στο ΕΚΕΤΑ.

Το προηγμένο σύστημα NAP-XPS, το πρώτο στην Ελλάδα με αυτές τις δυνατότητες, αναμένεται να ενισχύσει και να διευρύνει σημαντικά την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου και να ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασιών στον επιστημονικό τομέα, ενώ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ έρευνας και εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον εργαστηριακό χώρο που φιλοξενεί το σύστημα NAP-XPS, αποκτώντας πλήρη εικόνα για τη λειτουργία και τις δυνατότητές του, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του νέου εξοπλισμού.

Η προσβασιμότητα του νέου συστήματος και η παροχή ερευνητικών υπηρεσιών είναι εφικτή σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων ή βιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

 

 

Η Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Δρ Κατερίνα Κουραβέλου
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας
Παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του έργου
Παρουσίαση του NAP-XPS, από τον Δρ. Γιώργο Σκουλατάκη
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Δρ. Α. Λάππας
Στον εργαστηριακό χώρο που φιλοξενεί το σύστημα NAP-XPS
Η Δρ. Μπαλωμένου εξηγεί τις δυνατότες του συστήματος NAP-XPS