Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Πρώτος κύκλος λειτουργίας της ΣΠΕΙΡΑΣ: Αποτελέσματα και προοπτικές
[15 Δεκεμβρίου 2023]


     

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και Αντιπρόεδρου ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια της δράσης


Μέσα σε δημιουργικό κλίμα, ολοκληρώθηκε εχθές με επιτυχία η εκδήλωση: «Εμπνέοντας την επιχειρηματικότητα  -  η συμβολή της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας ΣΠΕΙΡΑ» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου.

Χαιρετισμό και σύντομη τοποθέτηση απηύθυνε ο  Γενικός Γραμματέας  Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης της έρευνας όχι μόνο μέσω της ακαδημαϊκής οδού αλλά και μέσω της σύνδεσής της με την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, συνεχάρη το ΕΚΕΤΑ για το πλούσιο έργο του στην κατεύθυνση αυτή και ενθάρρυνε τη συνέχιση της λειτουργίας της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ ως βασικού μηχανισμού διαμεσολάβησης ανάμεσα στην έρευνα και στην κοινωνία.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια,  ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της συνέχισης των δραστηριοτήτων της ΣΠΕΙΡΑΣ για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ αναφέρθηκε, παράλληλα στο σύνολο των πρωτοβουλιών του ΕΚΕΤΑ για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά.

Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, Πρόεδρος της συντονιστικής ομάδας του Εθνικού Δικτύου Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στη νεοσύστατη πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου ΜΕΤΕΧ με την πρόθεση να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την λειτουργία των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας μέσα από τον συντονισμό κοινών θεμάτων, την προβολή καλών πρακτικών και την ανάληψη δράσεων εκπαίδευσης και δικτύωσης προς όφελος όλων των ΓΜΤ της χώρας.

Ακολούθησε η ενότητα: «H ΣΠΕΙΡΑ στην πράξη», κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε τα σημαντικότερα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια της δράσης, Ιωάννης Κουρτίδης, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης και ο Μανόλης Χατζηγιάννης σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκαν:

70 ώρες εκπαίδευσης, 2 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και επιχειρηματικούς επιταχυντές σε Ολλανδία και Ιρλανδία, 350 ώρες συμβουλευτικών συνεδριών και 200 ώρες νομικής συμβουλής με περισσότερες από 40 ερευνητικές ομάδες, οδήγησαν: στη βελτίωση της οργάνωσης της ΣΠΕΙΡΑΣ, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τελικά στην εκπόνηση 35 μελετών σκοπιμότητας και 15 επιχειρηματικών πλάνων, τη δημιουργία 4 νέων spin-off, την κατάθεση 20  αιτήσεων εθνικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και 5 διεθνών αιτήσεων (PCT), με σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, να έχουν κατατεθεί με συν-δικαιούχους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στην σύναψη 10 συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών.

Στη συνέχεια, το βήμα δόθηκε στους άμεσα ωφελούμενους που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου υλοποίησης της ΣΠΕΙΡΑΣ. Η Θεοδώρα Αλεξοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεπιστημονικών και Εμπορικών Εφαρμογών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Κωνσταντίνος Φούσκας, επιστημονικά υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρθηκαν στις περιπτώσεις που έλαβαν υποστήριξη από τη ΣΠΕΙΡΑ, υπογράμμισαν τα οφέλη της συνεργασίας με το ΕΚΕΤΑ και την πρόθεση για συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας.

Αμέσως μετά η Μαλαματή Λούτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Χαράλαμπος Κουζινόπουλος και ο Ηλίας Γιαλαμπουκίδης, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, και ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, παρουσίασαν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους και τη δική τους εμπειρία από την εμπλοκή τους στα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη ένας ζωηρός διάλογος στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, από εκπροσώπους επενδυτικών οργανισμών και δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων αναφορικά με την χρηματοδότηση της καινοτομίας στα πρώιμα στάδια και τις προοπτικές συνεργασίας με τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας. Τον διάλογο συντόνισε ο  Πρόεδρος ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παναγιώτης Κετικίδης.

O Παύλος Αντώνογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο The People’s Trust, o Σπύρος Αρσένης, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της NBG Business Seeds, ο Αντώνης Ηλίας, Εταίρος της TECS Capital, ο Άγγελος Μαγκλής, Ιδρυτής της Ατλαντίς Συμβουλευτικής και Διαχειριστής του Adrion BAN, ο Νικόλαος Τακάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Northern Greece Investment Fund, ο Γιώργος Σαπέρας, Εταίρος στο Uni.fund, και η Έλενα Φαρίνη, Διευθύντρια Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Action Finance Initiative, επεσήμαναν τις νέες τάσεις στο πεδίο χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου, αναφέρθηκαν στα κριτήρια στα οποία βασίζουν την επενδυτική τους πολιτική και μοιράστηκαν την οπτική τους  για την δόμηση μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Η ΣΠΕΙΡΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία της ενδυναμώνοντας το πνεύμα επιχειρηματικότητας στις ερευνητικές ομάδες των συνεργαζόμενων φορέων, ενισχύοντας τη σύνδεση με τη βιομηχανία για την επίλυση απτών προβλημάτων και προκλήσεων και υποστηρίζοντας τους ερευνητές και τους οργανισμούς τους να εισπράττουν αξία από την ερευνητική τους δραστηριότητα με πολλούς συμπληρωματικούς τρόπους.

 

 


Χαιρετισμός - ΓΓΕΚ Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή
Παρουσίαση προγράμματος επιχειρηματικής συμβουλευτικής
Παρουσίαση δράσης κατοχύρωσης Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Η εμπειρία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ από τη συμμετοχή στην πράξη ΣΠΕΙΡΑ
Η εμπειρία του ΠΑΜΑΚ από τη συμμετοχή στην πράξη ΣΠΕΙΡΑ
Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών από τον Δρ. Χ Κουζινόπουλο ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ
Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών από την Αν. Καθ. Μαλαματή Λούκα- ΠΔΜ
Παρουσίαση της spin-off 4OMICS από τον Δρ. Κ. Κυρίτση ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ
Παρουσίαση της spin-off CDXi από τον Δρ. H. Γιαλαμπουκίδη ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ
Διάλογος μεταξύ εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων