Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Υπεγράφη η Προγραμματική Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ ΕΚΕΤΑ και Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης


  

 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ) προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 στην Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας συνεργασίας στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις ερευνητικού κέντρου.  Το Μνημόνιο σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο πλευρών να συνεργαστούν, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του την καθοριστικής σημασίας συνάντηση της γνώσης της έρευνας με την παραγωγή σε μία περίοδο, κατά την οποία σημαντικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στο  ευρωπαϊκό περιβάλλον, προκειμένου η Ευρώπη να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και  να καταστεί μία παγκόσμια ανταγωνιστική δύναμη. Όπως τόνισε, το κέντρο βάρους μέσα στο 2019 θα είναι στις «αλυσίδες αξίας» στην Ευρωπαική Βιομηχανία, και εκεί ακριβώς ο ρόλος του ΕΚΕΤΑ και όλων των ερευνητικών κέντρων θα είναι πολύ σημαντικός. Στη βάση αυτή, πρέπει να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός, του οποίου ο συμβολισμός αντικατοπτρίζεται στην υπογραφή της σημερινής Προγραμματική Συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, κ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Στη συνέχεια, αφού επεσήμανε την κοινή αντίληψη που υπάρχει στο ΕΚΕΤΑ σχετικά με τους στόχους του Κέντρου, προχώρησε στην παρουσίαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του  ΕΚΕΤΑ, αλλά και τα σχέδια για το μέλλον. Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ ΕΚΕΤΑ – ΥΠΟΙΑΝ, παρουσίασε τα ειδικότερα πεδία συνεργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, την ανάληψη κοινών δράσεων καθώς και κοινό σχεδιασμό και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, τον συντονισμό των προσπαθειών δικτύωσης και προβολής της συνέργειας του ΕΚΕΤΑ με τον παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, όπως και επιχειρηματικών αποστολών και την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης από το ΕΚΕΤΑ  προς το Υπουργείο με ιδιαίτερη στόχευση την στην προώθηση της εξωστρέφειας.

Τέλος πραγματοοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.