Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Καινοτόμος μέθοδος για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού από τα λύματα
[Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021]



Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

 

Η πανδημία SARS-COV-2 και η αναγκαιότητα επίβλεψης της συχνότητας του ιού

Η πανδημία SARS-COV-2, συνιστά μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, που επιβάλλει μεταξύ άλλων, την έγκαιρη ανίχνευση, αναδυόμενων μεταλλάξεων σχετικά με την εξέλιξη και διασπορά του ιού. Η πρόσφατη ανίχνευση του SARS-COV-2, στα λύματα αποτέλεσε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιτήρηση της συχνότητας του ιού στην κοινότητα. Στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ και ΕΥΑΘ, προτείνεται μία καινοτόμος  μεθοδολογία για την ανίχνευση της γενεαλογίας του SARS-COV-2 με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πλήρους αλληλούχησης του γενετικού υλικού του ιού σε δείγματα λυμάτων. 

 

Η προτεινόμενη μεθοδολογία

Η μεθοδολογία αυτή, μέσω της πλήρους αλληλούχησης του γενετικού υλικού του κορωνοϊού που υπάρχει στα λύματα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τις μεταλλάξεις του ιού σε δείγματα που προέρχονται από το σύνολο του πληθυσμού - συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς - της περιοχής της Θεσσαλονίκης, δίνοντας ακριβέστερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης, είναι σε θέση να ανιχνεύσει όχι μόνο τις μεταλλάξεις αλλά και τα κύρια στελέχη του κορωνοϊού που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό.

«Η μεθοδολογία αναπτύχθηκε και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου σε δείγματα λυμάτων ήταν σε συμφωνία με αυτά της επιτήρησης αλληλούχησης του γονιδιώματος θετικών κρουσμάτων από τον πληθυσμό», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου.

«Είναι σημαντικό ότι ανιχνεύσαμε τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη, το Β1.1.7 -στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου και το Β.1.351 -Νοτιοαφρικάνικο στέλεχος, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές που εντοπίζονται μέχρι τώρα στην κοινότητα με βάση την κλασική επιτήρηση που διενεργείται. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η μεθοδολογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερου συνολικού κόστους, μιας που χρειάζεται η αλληλούχηση λίγων δειγμάτων και όχι εκατοντάδων, εάν όχι χιλιάδων, όπως στη περίπτωση της αλληλούχησης γονιδιωμάτων θετικών ατόμων για την επιτήρηση των μεταλλάξεων», τόνισε ο κ. Αργυρίου.

Η μεθοδολογία αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ και της ΕΥΑΘ για την επιδημιολογική επιτήρηση της εξέλιξης της πανδημίας και των μεταλλάξεων στον γενικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Μία συνεργασία που αναδεικνύει ακόμη μία φορά πως η συμπληρωματικότητα και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό των συνεργαζόμενων φορέων μπορεί να πρωτοστατήσει με νέες εφαρμογές για την προστασία και βελτίωση της υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Η αλληλούχηση λυμάτων αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την επόμενη χρονική περίοδο, καθώς αποτελεί ένα παθητικό σύστημα ανίχνευσης μεγάλης κλίμακας. Την ίδια στιγμή, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων αλληλούχησης σε δείγματα λυμάτων από όλη τη χώρα, καθώς και μεταξύ χωρών, αναμένεται να δώσει επιπλέον στοιχεία για τη διασπορά του ιού.

 

Η δημοσίευση

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση, η μελέτη έχει αναρτηθεί στο ανοιχτό αποθετήριο δημοσιεύσεων medRxiv, ώστε να διανεμηθεί άμεσα στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και να προχωρήσει η  δημοσίευσή της σε σημαντικό έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.