Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Επίσκεψη του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη στο ΕΚΕΤΑ
[Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2023]Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για την επιτυχημένη ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου, όπως αυτή διαμορφώνεται τόσο από την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων όσο και από τη σύναψη συνεργασιών του Κέντρου με την βιομηχανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της έρευνας με την αγορά, η οποία καταδεικνύεται από τη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι έως σήμερα 18 spin-off εταιρίες του Κέντρου.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης ξεναγήθηκε παρουσία των διευθυντών και του Αντιπροέδρου του ΕΚΕΤΑ στα Ινστιτούτα όπου και ενημερώθηκε για τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Έξυπνο Σπίτι του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ. Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης είδε από κοντά το αυτοκινούμενο όχημα του ΕΚΕΤΑ αλλά και ρομποτικά συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν την αυτοματοποιημένη ενδοδιακίνηση αγαθών σε βιομηχανικά και άλλα περιβάλλοντα.

Στη συνέχεια, γνώρισε από κοντά τα ρομπότ που κατασκευάζει στη Θεσσαλονίκη η εταιρία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ, OZZIE Robotics, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν εφαρμογές στους χώρους της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της διαφήμισης.

Γύρω από τις  καινοτόμες λύσεις του ΕΚΕΤΑ αναφορικά με την πράσινη ενέργεια, που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σπίτι μετατρέποντας το σε ένα πράσινο μικροδίκτυο, προσφέροντας του απόλυτη αυτονομία,  είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί έπειτα ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε η σύντομη παρουσίαση του έξυπνου συστήματος επιτήρησης καμπίνας αυτόνομων λεωφορείων και εσωτερικών χώρων για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών, ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ. Το σύστημα αυτό, παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης. Το ΕΚΕΤΑ εξελίσσει αυτές τις τεχνολογίες για την πρόβλεψη και αποτροπή φυσικών καταστροφών και υποστήριξης των ομάδων διάσωσης.

Έπειτα, η ξενάγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε αρχικά  τον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου, ο οποίος ενδείκνυται για την μελέτη επικίνδυνων καταστάσεων οδήγησης που δεν θα ήταν ασφαλείς σε πραγματικές συνθήκες.  Ακολούθως, επισκέφθηκε το  Ζωντανό Εργαστήριο Διαχείρισης Δεδομένων και Υπηρεσιών του ΙΜΕΤ, όπου και ενημερώθηκε για τον πραγματικό χρόνο της κίνησης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στο Εργαστήριο Μεγάλου Ύψους του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), ενημερώθηκε για τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας με τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα τις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στα διυλιστήρια την μετάβαση σε καύσιμα χαμηλού έως και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και τα καταλυτικά υλικά που συμβάλλουν σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ). Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το εργαστήριο αυξημένης βιοασφάλειας, όπου διεξάγονται εξειδικευμένες εξετάσεις στα πλαίσια κλινικών μελετών. Ακολούθως ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της υπολογιστικής υποδομής του Ινστιτούτου που είναι μοναδικές για τον ερευνητικό ιστό της χώρας, ενώ στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον εξοπλισμό αλληλούχισης γενετικού υλικού, όπου πραγματοποιείται εκτός των άλλων η γονιδιωματική επιτήρηση του κορονοιου για όλη τη Β. Ελλάδα και γενικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ, ενός Κέντρου που πάντα έχει ανοιχτές τις πύλες του στην κοινωνία και τους φορείς της, εκφράζει την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια του κου Ανδρουλάκη κατά την επίσκεψη του, αναφορικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου και το αποτύπωμά του στην κοινωνία.

 

Συνάντηση με το ΔΣ του ΕΚΕΤΑ
Συζήτηση με μέλη του ΔΣ
Στο Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ - ενημέρωση για το αυτοκινούμενο όχημα
Ρομποτικά συστήματα για τη αυτοματοποιημένη ενδοδιακίνηση αγαθών
Γνωριμία με τα ρομπότ Ozzie
Ενημέρωση για τις καινοτόμες λύσεις του ΕΚΕΤΑ αναφορικά με την πράσινη ενέργεια
Παρουσίαση του έξυπνου συστήματος επιτήρησης καμπίνας αυτόνομων λεωφορείων
Παρουσίαση του βραβευμένου σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστηματος του ΕΚΕΤΑ
Κατά την επίδειξη του anti-drone συστήματος
Στον δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης του ΕΚΤΑ|ΙΜΕΤ
Στο ζωντανό εργαστήριο διαχείρισης δεδομένων του ΕΚΕΤΑ|ΙΜΕΤ
Στο Εργαστήριο Μεγάλου Ύψους του ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ
Συζήτηση με εκπροσώπους του ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ
Στους χώρους των εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ
Στους χώρους της υποδομής αλληλούχισης γενετικού υλικού του ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ