Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕκδηλώσειςΗμερίδες / Συνέδρια

ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ: Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και μεθοδολογιών για την προβολή και προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
[Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023]


Αεροφωτογραφία των ιερών του μεσαίου πλατώματος, Αρχαιολογικός Χώρος Βρυοκάστρου, ΚύθνοςΗ προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ταυτότητας, της ιστορίας και των αξιών μιας κοινωνίας. Ως εκ τούτου, προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η διασφάλιση ότι ο πολιτιστικός μας πλούτος όχι μόνο θα θωρακιστεί αλλά και ότι θα είναι προσβάσιμος για τις μελλοντικές γενιές.

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ένα από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της συντήρησης και αποκατάστασης. Ο καθορισμός των παραγόντων διάβρωσης, της προέλευσής τους, του χρονικού ορίου δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και συναφών θεμάτων συντήρησης, όπως ποια είναι τα κατάλληλα υλικά αντικατάστασης ή πλήρωσης, είναι τα καίρια θέματα συντήρησης που αντιμετωπίζει κάθε φορέας πολιτισμού.

Το ερευνητικό έργο ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ, προσανατολισμένο στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, και με συγκεκριμένο πεδίο μελέτης την μοναδική θέση του Βρυοκάστρου της Κύθνου, προσεγγίζει τις παραπάνω προκλήσεις με τρεις παράλληλες δράσεις: την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση των παθογενειών, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης και λήψης αποφάσεων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας ανάδειξης των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας μέσω αφηγημάτων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Έχοντας φτάσει στο τέλος του, έπειτα από 28 μήνες ερευνητικής δραστηριότητας, το ερευνητικό έργο ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ θα  παρουσιάσει  την  Έξυπνη Τρισδιάστατη Χρονο-Γεωχωρική - Πλατφόρμα και την  Εφαρμογή Εικονικής Ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Κύθνου και την ιστορία του, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του έργου.

Η παρουσίαση θα απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε ειδικούς από διαφόρων πεδίων αλλά και σε φορείς πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Βόλου.

Η κοινοπραξία του ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ αποτελείται από τους ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΙΑΚΑ. OMEGA και Πέτρος Κάραλης, ενώ το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), Δράση Εθνικής εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ»