Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Ημερίδα στα πλαίσια του έργου LIFE 15/ES/000125 GREEN LINK: Δυνατότητες και προοπτικές αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία


Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ) σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας) την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE 15/ΕS/000125 Green Link «Αποκατάσταση ερημοποιημένων περιοχών της Μεσογείου μέσω της εφαρμογής καινοτόμου μεθόδου φύτευσης δέντρων με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους» με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές Αποκατάστασης εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης, ο Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Δήμαρχος Αμυνταίου, ο κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος, Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού οι  κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών και ο κ. Δημήτρης Μαυροματίδης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι τόνισαν την αναγκαιότητα για την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων του λιγνίτη, δίνοντας έμφαση παράλληλα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο εστιάζοντας στο σχεδιασμός για τις νέες δραστηριότητες που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του ΙΔΕΠ/ΙΤΕΣΚ, δίνοντας έμφαση σε αυτές σχετικά με τις αποκαταστάσεις των οικοσυστημάτων. Παράλληλα στο πλαίσιο τις μεταλιγνιτικής περιόδου, ο Δρ Γραμμέλης παρουσίασε δράσεις και έργα του ΕΚΕΤΑ σχετικά τη διείσδυση των ΑΠΕ, της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και γενικότερα τεχνολογιών που μπορούν να αναπτυχθούν στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στη συνέχεια ο  κ. Δημήτρης Τσίμπλινας, Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ για την αποκατάσταση υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα προσδιορισμού κατάλληλων δενδρώδων και μεγάλων καλλιεργειών. Ο κ. Δημήτρης Αλβανός, Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε την αναγκαιότητα κατάθεσης στρατηγικού σχεδίου για την αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ βάσει των όσων έχουν καταγραφεί στην ΜΠΕ που έχει πραγματοποιηθεί. 

Με τη σειρά του ο κ. Δημήτρης Κουρκούμπας, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους και τα αποτελέσματα του έργου LIFE GREEN LINK. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δύο περιόδους φύτευσης 4000 δενδρυλλίων συνολικά στην περιοχή του ΛΚΔΜ καθώς επίσης παρουσίασε τη καινοτομία του υδροδοχείου που χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση των δενδρυλλίων στην περιοχή. Τα αποτελέσματα του έργου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων, αφού ως στιγμής η ανάπτυξη των δενδρυλλίων παρουσιάζεται αρκετά υποσχόμενη σε σχέση με τις αντίστοιχες δράσεις δεντροφύτευσης της ΔΕΗ.

Τέλος η κα Μαρίνα Τεντσογλίδου, Τομεάρχης του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος κ Αποκατάστασης Εδαφών ΔΕΗ ΑΕ, παρουσίασε τις δράσεις αποκαταστάσεις της ΔΕΗ στα ορυχεία της περιοχής, δίνοντας έμφαση στους κύριους άξονες πολιτικής διαχείρισης περιβάλλοντος, στους οποίους περιλαμβάνεται η ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων, η εναρμόνιση με τη νομοθεσία, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και το αποτελεσματικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Στη συνέχεια  ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αποκατάστασης και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν στην αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη για την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες και πλατφόρμες της ΕΕ για τη μετάβαση των Περιφερειών της Ευρώπης που εξαρτώνται από τον άνθρακα στη μεταλιγνιτική περίοδο, όπως είναι το Coal Platform.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη του βιοδιασπώμενου υδροδοχείου (cocoon), τονίζοντας τα πλεονεκτήματα του από περιβαλλοντικής και οικονομικής πλευράς.

 

Πληροφορίες: Δημήτριος Κουρκούμπας, kourkoumpas@certh.gr, Τηλ. 211 1069517

 

 


Εικόνα 1: cocoon
Εικόνα 2: οι κύριοι Κουρκούμπας, Τσίμπλινας, Γραμμέλης
Εικόνα 3: Δήμαρχος Κοζάνης Ε. Ιωαννίδης
Εικόνα 4: Δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης
Εικόνα 5: Δήμαρχος Αμυνταίου Κ. Θεοδωρίδης
Εικόνα 6: Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Α. Κοσματόπουλος
Εικόνα 7: Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ε. Σημανδράκος
Εικόνα 8: Πρόεδρος ΤΕΕ ΤΔΜ Δ. Μαυροματίδης
Εικόνα 9: Δρ. Π. Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ
Εικ. 10: Τομεάρχης Προστασίας Περιβ/ντος κ Αποκατάστασης Εδαφών ΔΕΗ ΑΕ
Εικόνα 11: Δ. Αλβανός, Διευθ Περιβ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π. Δ. Μακεδονίας
Εικόνα 12: Δ. Κουρκούμπας, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ