Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
Εκδηλώσεις20142007

Η Βραδιά του Ερευνητή 2007: Οι Ελληνικές Εκδηλώσεις


 

Οι εκδηλώσεις για τη βραδιά του ερευνητή σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο την νύχτα της τελευταίας Παρασκευής του Σεπτεμβρίου από το 2005 έως σήμερα. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του ερευνητή καθώς και του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του. Σε μία εποχή που σηματοδοτείται από την κυριαρχία της Τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας ενώ η άκριτη χρήση της και τα αρνητικά παραδείγματα αλόγιστης εφαρμογής δημιουργεί πολλές φορές αντιδράσεις από το κοινωνικό σύνολο, το έργο στοχεύει να απομυθοποιήσει την εικόνα του «παρανοϊκού επιστήμονα», του αποκομμένου από την κοινωνία, κλεισμένου σε ένα εργαστήριο να επιβουλεύεται την κοινωνία, μια εικόνα που έχει καλλιεργήσει η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος και να δείξει ότι ο ερευνητής είναι «Κάποιος σαν κι εμάς».

Οι εκδηλώσεις για τη βραδιά του ερευνητή θα πραγματοποιηθούν φέτος την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου σε επτά πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Βόλο. Για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί στην Ελλάδα 3 έργα με τα ακρωνύμια:

 

Ειδικότερα στο έργο ReN2007, με θέμα «Τέχνη και Έρευνα» και συντονιστή το ΕΚΕΤΑ, οργανώνονται εκδηλώσεις από τους παρακάτω φορείς:      

                                     

>> Η εκδήλωση που οργανώνει το Παν. Θεσσαλίας στο Βόλο θα είναι αφιερωμένη στο ζωγράφο Giorgio de Chirico. Θα παρουσιαστούν έργα του διάσημου ζωγράφου και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η καλλιτεχνική του πορεία από τον πατέρα του Evaristo de Chirico, που ως μηχανικός ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων το 1881 και του περίφημου τρένου του Πηλίου με την ξακουστή πεντάτοξη γέφυρα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έχουν προσκληθεί και φίλοι του Giorgio de Chirico οι οποίοι θα μιλήσουν για την προσωπική του ζωή και θα εκθέσουν πρωτότυπα έργα του.

>> Η εκδήλωση που διοργανώνει το ΙΤΕ στην Κρήτη έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία (όπως υπολογιστές, ρομποτικές διατάξεις, ραντάρ και λέιζερ) στη μελέτη, κατανόηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

>> Τέλος, στην εκδήλωση του Παν. Πατρών μία καλλιτεχνική ομάδα που θα αποτελείται από ανερχόμενους και καταξιωμένους τοπικούς καλλιτέχνες θα αναδείξει τον συνδυασμό της τέχνης και της τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό, μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού θα εκθέσουν έργα τους (φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη κεντρική πλατεία Γεωργίου Α΄ της πόλης των Πατρών.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις αλλά και η δυνατότητα συνομιλίας μεταξύ ερευνητών και κοινού, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα διατηρηθεί και μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

 

 

Το έργο ReN υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή.