Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Βραδιά του Ερευνητή: Βραδιά του Ερευνητή 2023 στη Θεσσαλονίκη: Η προσφορά της έρευνας στο κοινωνικό σύνολο
[3 Οκτωβρίου 2023]Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση του κόσμου στη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Περισσότεροι από 5000 επισκέπτες κάθε ηλικίας προσήλθαν στην εκδήλωση από τις 17.00 το απόγευμα μέχρι τις 22.00 το βράδυ, συνομίλησαν με τους ερευνητές, περιηγήθηκαν στα τεχνολογικά εκθέματα και ενημερώθηκαν  για τα οφέλη της έρευνας, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επιστημονικές επιδείξεις αλληλεπίδρασης.

Εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες στην διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, μέσα από την οποία προβλήθηκε όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του Κέντρου, ενώ την προσοχή των επισκεπτών τράβηξαν οι εταιρίες - τεχνοβλαστοί του Κέντρου, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, που είναι προς διάθεση στην αγορά. Μικροί και μεγάλοι είδαν επιπλέον από κοντά τα εκθέματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν ο μικροί σε ηλικία επισκέπτες στο κυνήγι θησαυρού, σε πειράματα και παρατηρήσεις φαινομένων αλλά και σε πλήθος δημιουργικών εργαστηρίων που τους έφεραν με εμπνευσμένους τρόπους σε επαφή με τον κόσμο της επιστήμης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε την ίδια στιγμή από καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα που ομόρφυναν τη Βραδιά δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.

Σε μία διοργάνωση γεμάτη έρευνα και τεχνολογικά επιτεύγματα, εκπληρώθηκε και φέτος ο πιο σημαντικός  στόχος της εκδήλωσης: αυτός της γνωριμίας των πολιτών με το πλούσιο επιστημονικό έργο των ερευνητών και τη σπουδαία προσφορά τους στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Χιλιάδες νέοι έλαβαν ερεθίσματα, τα οποία είχαν ως στόχο να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιλογή μιας ερευνητικής καριέρας στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Chat-Lab - δράση της Βραδιάς του Ερευνητή, βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 και μέχρι τότε μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού με τον ερευνητή που επιθυμεί. https://researchersnight.gr/chat-lab/

 

Η εκδήλωση Βραδιά του Ερευνητή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου MARIE το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας 'Horizon Europe' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την επιχορήγηση Nº 101061141.


Στιγμιότυπο από τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ
Ευφυές σύστημα πολλαπλών drone-επιτήρηση κρίσιμων εγκαταστάσεων ενέργειας
Ο κόσμος των μικροβίων και η συναρμολόγηση των κυττάρων
Οι δορυφόροι στην υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος
Η μεροληψία της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή μπορεί να μειωθεί
Εφαρμογές ΤΝ για την προσβασιμότητα σε σούπερ μαρκετ
Στην "ευρωπαική" γωνιά
Η spin-off του ΕΚΕΤΑ, Ozzie Robotics
Αυτόνομα drones και μηχανική μάθηση
Εξερευνώντας τη Θεσσαλονίκη με τους μικρούς ερευνητές
Ενημέρωση για τον κόσμο των μικροβίων
Διαδραστική πλατφόρμα άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς
Το διαδραστικό Bubble Show
Επισκέπτες στη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ