Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Βραδιά του Ερευνητή: Ανάδειξη και προβολή του ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας
[26 Σεπτεμβρίου 2023]Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται σε περισσότερες από 300 πόλεις της Ευρώπης, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η Βραδιά του Ερευνητή. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που στοχεύει  τόσο στην ανάδειξη της επιστήμης ως βασικής παραμέτρου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών όσο και στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των νέων για τα ερευνητικά επαγγέλματα. 

Με άξονα τα παραπάνω, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργανώνει για άλλη μία χρονιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης τη Βραδιά του Ερευνητή, την  Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής (κτίριο Μ2).

H ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που θα ανοίξει τις πύλες της από τις 17.00 το απόγευμα, προκειμένου να υποδεχτεί επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα περιλαμβάνει δράσεις γεμάτες έρευνα, πειράματα και μουσική.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, -η οποία θα ξεδιπλώσει το ευρύ φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του Κέντρου- καθώς επίσης να συνομιλήσουν με τους ερευνητές και να θέσουν τα ερωτήματά τους. Στη Βραδιά του Ερευνητή, παρόντες θα είναι ακόμη με τα δικά τους εκθέματα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ, και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, στην ευρωπαϊκή γωνιά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ευρωπαϊκή πολιτική, για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και για τις δράσεις για την κινητικότητα των ερευνητών.

Έμφαση θα δοθεί  επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην «έρευνα για την αγορά», μέσα από την παρουσία 4 εταιριών - τεχνοβλαστών του ΕΚΕΤA αλλά και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν σημαντική πληροφόρηση για την εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.

Επιπλέον κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά πειράματα και παρατηρήσεις φαινομένων, καλλιτεχνικές παραστάσεις και δράσεις,  ενώ τα εργαστήρια για παιδιά θα φέρουν τους μικρούς σε ηλικία επισκέπτες  σε επαφή με την επιστήμη με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και το Chat Lab, δράση της Βραδιάς του Ερευνητή, μία σειρά διαδικτυακών συζητήσεων, που φέρνουν σε επικοινωνία τους ερευνητές με το ευρύτερο κοινό και έχουν στόχο την ενημέρωση και κατανόηση από πλευράς των πολιτών διαφόρων επιστημονικών ζητημάτων. To EKETA είναι ο διοργανωτής και συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας.  

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, εκτός της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει επίσης τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή 2023», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές, στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.