Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Βραβείο καλύτερης παρουσίασης για το ΕΚΕΤΑ|ΙΔΕΠ στο 2nd International Conference on Pollution Prevention and Clean Technologies (ICPPCT)
[Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022]


Η βραβευμένη ομάδα του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ: Δρ. Γιώργος Καραγιαννάκης, Κύριος Ερευνητής, Διευθυντής Εργαστηρίου ΑΡΤΕΜΙΣ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Κυριάκος Φωτιάδης, Μηχανικός Ερευνών Εργαστηρίου ΑΡΤΕΜΙΣ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Πηνελόπη Μπαλτζοπούλου, Μηχανικός Ερευνών Εργαστηρίου ΑΡΤΕΜΙΣ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ

 

 

Το βραβείο της καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης στην θεματική ενότητα “Pollution prevention” του 2ου διεθνούς συνεδρίου International Conference on Pollution Prevention and Clean Technologies (#ICPPCT), που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας (1-2 Δεκεμβρίου 2022), έλαβε η ομάδα του εργαστηρίου ARTEMIS του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ.

Η εργασία παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Φωτιάδη (Μηχ. Έρευνας), έχει τίτλο «Diesel fuel deep adsorptive desulfurization at ambient conditions with the use of high surface area activated carbons και συγγραφείς τους Κυριάκο Φωτιάδη, Πηνελόπη Μπαλτζοπούλου, Γιώργο Καραγιαννάκη, Βασίλειο Ζασπάλη.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν αποτελεί μέρος του εθνικού ερευνητικού έργου DeSulfur, που συντονίζει το ΕΚΕΤΑ. Το έργο DeSulfur σχεδιάζει, αναπτύσσει και αξιολογεί προηγμένα νανοπορώδη υλικά – ενεργούς άνθρακες και οργανομεταλλικά πλέγματα (MOFs) - για την αποτελεσματική βαθιά αποθείωση υγρών καυσίμων, μέσω προσρόφησης σε ήπιες συνθήκες.

Εν όψει των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων, η ερευνητική αυτή προσέγγιση στοχεύει στην μείωση των ιδιαιτέρως υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων στα διυλιστήρια.

Εταίροι του έργου είναι τα Τμήματα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα Ελληνικά Πετρέλαια Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε. Το DeSulfur υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).