Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ): Γιατί Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία;
[13 Δεκεμβρίου 2021]



«Πάνω από 5.500 ασθενείς με καρκίνο έχουν ωφεληθεί έως σήμερα από την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών υψηλής ακρίβειας που διενεργήθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ), ενώ 450 Ιατροί από όλη τη χώρα έχουν συνεργαστεί με το Δίκτυο». Μια περιεκτική απάντηση στο ερώτημα-τίτλο της διαδικτυακής ημερίδας η οποία διοργανώθηκε την Παρασκευή 03.12.2021 από το Εθνικό Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ) έδωσε ο Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του κ. Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ύπαρξης Εθνικών Δικτύων, της συνεργασίας όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και της συμπόρευσης με τους ασθενείς υπό το συντονισμό της πολιτείας ο κ. Σταματόπουλος ενημέρωσε ότι «η λειτουργία του Δικτύου, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως βέλτιστη πρακτική στην Ευρώπη, ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά στη βέλτιστη αντιμετώπιση των καρκινοπαθών, συμβάλλει σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών για το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα ερευνητικών μελετών, τόσο μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων όσο και σε συνεργασία με τη Φαρμακοβιομηχανία. Ανάλογες δράσεις έχουν οργανωθεί και υποστηρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο».

Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν χάρη στην σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε το ΕΔΙΑΟ για την προτυποποίηση των διαγνωστικών διαδικασιών μεταξύ των Μονάδων του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την παροχή αξιόπιστων καινοτόμων υπηρεσιών γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης σε ασθενείς με καρκίνο, όπως σημείωσε η κα. Αναστασία Χατζηδημητρίου, Κύρια Ερευνήτρια του ΙΝΕΒ και Υπεύθυνη της Τεχνικής Επιτροπής του ΕΔΙΑΟ, ενώ ο  κ. Θεόδωρος Δαλαμάγκας, Κύριος Ερευνητής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», αναφέρθηκε στο επίτευγμα του ΕΔΙΑΟ να αποτελεί μια πλατφόρμα διασύνδεσης ανάμεσα σε κορυφαίους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ιατρούς και ασθενείς, φέρνοντας κοντά τη βασική με την κλινική έρευνα μέσω της αποτελεσματικής οργάνωσης και διαχείρισης των δεδομένων σε ένα δημόσιο αποθετήριο.

H καθοριστική συνεισφορά του ΕΔΙΑΟ στη βελτίωση της φροντίδας των καρκινοπαθών αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους τόσο των ασθενών όσο και των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών. Χαρακτηριστικά, η κα. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, υπογράμμισε τη βούληση των ασθενών για συμπόρευση με το Δίκτυο και παράλληλα εξήγησε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του στη συλλογή δεδομένων σε κεντρικό επίπεδο για την παρακολούθηση της συχνότητας ελέγχου βιοδεικτών και τον προσδιορισμό των τάσεων ως προς την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυριών Ζένιας Σαριδάκη, Προέδρου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Βασιλικής Παππά, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Αφροδίτης  Νόννη, Πρόεδρου  της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, οι οποίες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΔΙΑΟ και στις δυνατότητες που προσφέρει για επιστημονική ανακάλυψη και συνεργασία αλλά και για διασφάλιση ποιότητας στη λογική των εργαστηρίων αναφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ιδιαίτερα η ομόφωνη άποψη των εκπροσώπων κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίοι αναγνώρισαν τη μεγάλη αξία της ύπαρξης πλαισίου που παρέχει η λειτουργία του Δικτύου και εξήραν τη σημασία των υπηρεσιών του για τη διενέργεια κλινικών μελετών και τη συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε νέα φάρμακα. Παράλληλα τόνισαν τη χρησιμότητα θέσπισης ενός συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα αλλά και την επιτακτική ανάγκη αποζημίωσης των βιοδεικτών στον καρκίνο.

 

Στήριξη από την Πολιτεία

Το σημαντικό έργο του ΕΔΙΑΟ στηρίζεται έμπρακτα από την Πολιτεία: ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, υπογράμμισε ότι το ΕΔΙΑΟ αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για καινοτομία και ανάπτυξη, ενώ η κα. Ευαγγελία Σοφούλη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία σχεδιάζει την υποστήριξη του ΕΔΙΑΟ αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της δράσης του με τη μετεξέλιξή του σε νομική οντότητα, εποπτευόμενη από την ΓΓΕΚ και το Υπουργείο Υγείας.

 

Πληροφορίες:

1. To ΕΔΙΑΟ ιδρύθηκε στις 17/05/2018 στο πλαίσιο της πολιτικής των Εμβληματικών Πρωτοβουλιών για ερευνητικές δράσεις σε επιστημονικούς τομείς με άμεσο κοινωνικό όφελος και ενδιαφέρον. Κατά την πιλοτική λειτουργία του (2018-2021), το ΕΔΙΑΟ χρηματοδοτήθηκε μέσω του πλαισίου της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens Α.Ε.

2. Περισσότεροι από 300 σύνεδροι έλαβαν μέρος στην επιστημονική ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ) η οποία είχε τίτλο: «Γιατί Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία;» και διεξήχθη διαδικτυακά την Παρασκευή 03.12.2021.

3. Στην ημερίδα συμμετείχε η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, εκπρόσωποι των ασθενών (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία), επικεφαλής και στελέχη ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, εκπρόσωποι ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων αλλά και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας που συνεργάζονται και στηρίζουν το ΕΔΙΑΟ από την ίδρυσή του.