Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηΝέα

Βραβείο καλύτερης εργασίας για το ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ στο HCI International 2021
[Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021]


 

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία όρασης είναι η έλλειψη αυτονομίας καθώς δυσκολεύονται ιδιαίτερα να πραγματοποιήσουν διάφορες καθημερινές εργασίες, ειδικά χωρίς τη βοήθεια τρίτων. Λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να δώσει η επιστήμη της Πληροφορικής και πιο συγκεκριμένα ο τομέας της Μηχανικής Όρασης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μια πληθώρα επιστημονικών επιτευγμάτων έχει βρει εφαρμογή σε συστήματα υποβοήθησης ατόμων με αναπηρία όρασης. Απώτερος σκοπός αυτών των συστημάτων είναι να προσδώσουν σε άτομα με αναπηρία όρασης ικανότητες παρόμοιες με αυτές που έχουν οι βλέποντες.

Για ένα τέτοιο σύστημα διακρίθηκε και η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ και απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο “15th International Conference on Universal Access in Human-Computer Interaction”, που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (24-29/07/2021). Η εργασία που παρουσιάστηκε είχε τίτλο Lending an Artificial Eye: Beyond Evaluation of CV-based Assistive Systems for Visually Impaired People” και αφορούσε τη μελέτη του e-Vision, ενός υβριδικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία όρασης να περιηγηθούν σε εξωτερικό χώρο, να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία ή να ψωνίσουν σε κάποιο σούπερ μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, η βραβευμένη μελέτη παρουσίαζε αποτελέσματα από την πιλοτική δομική του συστήματος e-Vision. Το e-Vision δοκιμάστηκε από 12 χρήστες με αναπηρία όρασης για έναν μήνα σε πραγματικές συνθήκες όπου και αναδείχθηκαν οι εγγενείς δυσκολίες που συναντώνται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων. Συνεπώς, η μελέτη εκτός από την παρουσίαση του συστήματος e-Vision, πρότεινε λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν σαν βάση για την ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων υποβοήθησης για άτομα με αναπηρία όρασης. 

Η επιστημονική ομάδα του ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ αποτελείται από τους Φώτη Π. Καλαγάνη, Παναγιώτη Μιγκοτζίδη, Κώστα Γεωργιάδη, Ελισάβετ Χατζηλάρη, Σπύρο Νικολόπουλο και Ιωάννη Κομπατσιάρη.