Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Εμπνέοντας την επιχειρηματικότητα – η συμβολή της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας «ΣΠΕΙΡΑ» του ΕΚΕΤΑ
[12 Δεκεμβρίου 2023]Η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, οδήγησε σε μια σειρά ενεργειών για τη μεταφορά τεχνολογίας και την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των καινοτόμων τεχνολογιών του. Στο επίκεντρο των ενεργειών αυτών βρίσκεται η Δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας «ΣΠΕΙΡΑ» που δημιούργησε το Κέντρο και ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της στις 31/12/2023.   

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου κύκλου λειτουργίας, η ΣΠΕΙΡΑ συνετέλεσε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας προς την ερευνητική κοινότητα υλοποιώντας δράσεις που αποβλέπουν στην επιχειρηματική επιτάχυνση. Την ίδια στιγμή παρείχε τεχνογνωσία για την προστασία της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας, την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων αλλά και την ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών.

Παράλληλα, μέσω της ΣΠΕΙΡΑΣ το ΕΚΕΤΑ παρείχε τη δυνατότητα εκπαίδευσης και δικτύωσης σε ερευνητές και ερευνήτριές του καθώς και στα στελέχη της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας.  Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της ΣΠΕΙΡΑΣ, το ΕΚΕΤΑ υποστήριξε τέσσερις μεγάλους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), εξυπηρετώντας άμεσες ανάγκες τους για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου λειτουργίας της ΣΠΕΙΡΑΣ, διοργανώνεται στις 14/12/2023 ημερίδα με τίτλο «Εμπνέοντας την επιχειρηματικότητα – η συμβολή της πράξης ΣΠΕΙΡΑ» κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει απολογισμός  του έργου που παράχθηκε τους τελευταίους 18 μήνες και θα συζητηθούν δράσεις για τη μελλοντική σταθερότητα και βιωσιμότητα της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΕΤΑ.  Ερευνητές κι ερευνήτριες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στις δράσεις της ΣΠΕΙΡΑΣ και εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος χρηματοδότησης της καινοτομίας θα συνδράμουν από την πλευρά τους στη διαμόρφωση ωφέλιμων προτάσεων. 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Μιχαήλ Γεράσιμος Στρίντζης του ΕΚΕΤΑ, την Πέμπτη 14/12/2023 και ώρα 11:00 – 16:00 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των διοικήσεων των συνεργαζόμενων φορέων. 

Εγγραφές μέσω LinkedIn event: https://www.linkedin.com/events/7140008871686840320/ 

Eγγραφές μέσω φόρμας: https://forms.office.com/e/p1g1u8XcgG  

Ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας ΣΠΕΙΡΑ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία υπό την πράξη «Ενίσχυση Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΕΤΑ για τον Ελληνικό Ερευνητικό Χώρο, πράξη “ΣΠΕΙΡΑ”» - με Κωδικό ΟΠΣ 5150060.