Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Στους πρώτους 18 μήνες της λειτουργίας του, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία παρείχε εξατομικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε 2860 καρκινοπαθείς
[3 Νοεμβρίου 2020]Τρίτη, 3.11.2020

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 450 ατόμων την Παρασκευή 30.10.2020 η Διαδικτυακή Ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ).

«2860 ασθενείς με καρκίνο έχουν ωφεληθεί έως σήμερα από την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών υψηλής ακρίβειας που διενεργήθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ), ενώ 320 Ιατροί από όλη τη χώρα έχουν συνεργαστεί με το Δίκτυο» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του ΕΔΙΑΟ, κος Κώστας Σταματόπουλος.

Στην επιστημονική ημερίδα συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι των ασθενών (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), επικεφαλής και στελέχη ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων αλλά και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας που συνεργάζονται και στηρίζουν το ΕΔΙΑΟ από την ίδρυσή του.

Ο  κος Σταματόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία ύπαρξης Εθνικών Δικτύων, της συνεργασίας όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και της συμπόρευσης με τους ασθενείς αλλά και της υποστήριξης των δράσεων του Δικτύου από το κράτος. 

Στην υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυσή του αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κος Αθανάσιος Κυριαζής, ενώ τη μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική του Δικτύου τόνισε στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κος Χρίστος Δήμας.

Ο Υφυπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως η λειτουργία του Δικτύου συνεισφέρει καθοριστικά στον ορθολογικό σχεδιασμό της ιατρικής μέριμνας σε ασθενείς με καρκίνο, συμβάλλει σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών για το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Φαρμακοβιομηχανία για τη διενέργεια κλινικών μελετών.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κα Καίτη Αποστολίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης και υποστήριξης του Δικτύου που, όπως ανέφερε, η λειτουργία και ο συντονισμός του μας κάνουν υπερήφανους στο εξωτερικό. Επιπλέον, υπογράμμισε τη βούληση των ασθενών για συμπόρευση με το Δίκτυο.

Οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας αναγνώρισαν τη μεγάλη αξία της ύπαρξης πλαισίου που παρέχει η λειτουργία του Δικτύου και εξήραν τη σημασία των υπηρεσιών του για τη διενέργεια κλινικών μελετών και τη συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε νέα φάρμακα.

Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν για την ιδιαίτερη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και δικτύωσης για εισαγωγή καινοτομίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας και διεξαγωγή νέων ερευνητικών μελετών στα πλαίσια του Δικτύου.

Στην ημερίδα αναδείχθηκε το επίτευγμα του ΕΔΙΑΟ να αποτελεί μια πλατφόρμα διασύνδεσης ανάμεσα σε κορυφαίους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ιατρούς και ασθενείς, να φέρνει κοντά τη βασική με την κλινική έρευνα, με την υποστήριξη της πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, και η απόλυτη ανάγκη να συνεχίσει ως σημείο αναφοράς στη διάγνωσή και την έρευνα με στόχο την Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία.