Ελληνικά   English  
Αρχική  |   Ενημέρωση  |   Εκδηλώσεις  |   Διαγωνισμοί  |   Θέσεις Εργασίας  |   My Certh  |   Επικοινωνία
Εκτύπωση σελίδας
ΕνημέρωσηPress CornerΔελτία Τύπου @ ΕΚΕΤΑ

Δελτίο τύπου Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα
[23 Σεπτεμβρίου 2022]


Ενημέρωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην Πιλοτική Μονάδα Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα

 

Νικόλαος Μαργαρίτης-Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Ιωάννης Παπαδόπουλος-Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής, Νιόβη Ρίγκου-Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Μαργαρίτης Σχοινάς -Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παναγιώτης Γραμμέλης – Διευθυντής Ερευνών-ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Γεώργιος Κασαπίδης - Περιφερειάρχης Κοζάνης. 

 

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος του EKETA, καθώς επίσης και στις εργαστηριακές υποδομές και πιλοτικές διατάξεις όπως βιοαντιδραστήρες παραγωγής βιοαερίου και μονάδα δέσμευσης CO2.

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνόδευσε στην επίσκεψή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης κα Δαδαμόγια.

Κατά την επίσκεψη ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε από τον Διευθυντή Ερευνών του ΙΔΕΠ κ. Παναγιώτη Γραμμέλη για τα σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα του Κέντρου καθώς και τις νέες ερευνητικές υποδομές που έχουν δρομολογηθεί όπως τη νέα πτέρυγα Γ’ του κέντρου (nZEB) και την πιλοτική μονάδα ΣΗΘΥΑ με Η2 για κάλυψη ενεργειακών αναγκών τριών κτιρίων (Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, κτίριο ΙΔΕΠ, κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ Δήμου Εορδαίας). Σημειώνεται ότι εν λόγω μελέτες έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, έγινε ενημέρωση σχετικά με τη μελέτη ωρίμανσης που υλοποιείται (χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο) υπό την επίβλεψη της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., σχετικά με την ανάπτυξη του Κόμβου Καινοτομίας Η2 σε έκταση της πρώην ΑΕΒΑΛ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023, ενώ η υποδομή του Κόμβου Καινοτομίας Η2 αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γραμμέλης, στο ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας εργάζονται 37 ερευνητές, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ επισήμανε τις εξαιρετικές επιδόσεις στην προσέλκυση Ευρωπαϊκών έργων και τη συνεχή ενίσχυση του εξοπλισμού μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων και έργων Αριστείας της ΓΓΕΚ. Στους στόχους του Κέντρου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση νέων ερευνητών στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, η υποστήριξη των τοπικών δημόσιων φορέων στο σχεδιασμό, ωρίμανση και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, καθώς και η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Σχοινάς έδειξε εντυπωσιασμένος από την δυναμική του ΕΚΕΤΑ και υπογράμμισε ότι το Κέντρο στην Πτολεμαΐδα μπορεί να συμβάλλει στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει και της υλοποίησης επιδεικτικών έργων που υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, από τις δομές του Προγράμματος ΔΑΜ.